fbpx

Николай Петков с поредица от разкази за изкачването на Найсер Брак (ВИДЕО)

Топ-алпинистът Николай Петков в поредица от публикации в социалните мрежи разказва впечатленията си от изкачването на скалната игла Найсер Брак (5214 м) в Каракорум врамките на експедицията Чаракуза `2019.

Припомняме, че четиричленна българска експедиция (Николай Петков, Дойчин Боянов, Руслан Вакрилов и Венцислав Костов) в края на юли тази година потегли към долината Чаракуза в Пакистан, за да направи премиерен биг уол маршрут. На 5 август трима от тях осъществиха първата цел – аклиматизационно изкачване на техничния връх Найсер Брак, на който до тогава са стъпвали едва 10 души. Отнело им е 17 часа от Базов лагер до върха и обратно. Впоследствие, поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата, експедицията бе прекратена. Изкачването на Найсер Брак обаче остава едно от най-значимите постижения на българските алпинисти в наши дни.

Макар че по стечение на обстоятелствата не изпълнихме основната си цел в долината Чаракуза за премиерен маршрут, успяхме да направим едно запомнящо се изкачване на Найсер Брак – невероятна скална игла. Експедицията завърши и в няколко поста ще споделя мои впечатления от преживяното.Ето едно видео от финалния скален гребен – неосигурено катерене с фатални последици при евентуално падане.

Публикувахте от Nikolay Petkov в Петък, 16 август 2019 г.
Видео: facebook профил Николай Петков

снимка в публикацията: Дойчин Боянов

Прочети  Боян Петров слезе в Базов лагер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.