fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
Новини

Няма край: Нова спасителна акция в Пирин за пострадал турист

Нова спасителна акция провеждат спасители на ПСС в Пирин, съобщи bTV. Получен е сигнал за пострадал турист в района на Влахино езеро.

По данни на дежурния в ПСС – Банско, има съмнения, че мъжът е със счупена подбедрица.

В акцията са се включили спасители от отрядите в Банско, Разлог и Сандански.

В района на връх Вихрен вече четвърти ден се издирва 69-годишен турист от София, който е в неизвестност от понеделник около 17 ч., когато се обадил на близките си, че изкачва връх Вихрен.

В четвъртък в издирването му беше включен и дрон, но засега издирването му е без успех.

В четвъртък вечерта пък спасители на ПСС – отряд Дупница оказаха помощ на пострадал турист. Той е паднал при слизане по северния склон на Отовишки връх.

„Мъжът е бил екипиран адекватно за времето и условията в планината, но се е подхлъзнал, паднал и е получил травми на двата крака. В акцията са участвали общо 20 души, от които 15 планински спасители и стажант-спасители от отряд Дупница, 1 планински спасител от отряд София , 1 планински водач и парамедик и 3 туристи, които са били в района и останаха да помогнат при транспорта“, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Във връзка със зачестилите акции през последните дни Планинската спасителна служба препоръчва на всички туристи да бъдат особено внимателни.

Въпреки топлото за сезона време, условията в планините са динамични, а светлата част на денонощието е кратка.

Снежната покривка във високите части на планините е незначителна, но има заледявания и навевки, което е предпоставка за инциденти, дори и за опитни планинари с добра екипировка. Все още няма добри условия за ски и сноуборд туризъм.

Също така трябва да се има предвид, че при липсата на сняг планинските спасители не могат да използват моторни шейни или ски, което увеличава многократно времето, за което ще достигнат пострадал при евентуален инцидент.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!