fbpx

Няма нередности в лифтовете на Боровец

Няма нередности в лифтовете и съоръженията на Боровец. Това показват спешни проверки на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите. Инспекциите бяха назначени вчера, след като 8-годишно момиче падна от седалков лифт „Мартинови бараки“.

Съоръженията са в изправност, а предпазният щит е сработил. В близост до касите и на контролните пунктове пък са поставени задължителните информационни табла с инструкции за безопасно поведение на пистите, както и необходимите маркировки и указателни табели по протежението им. Поставени са и съоръжения за обезопасяване там, където е необходимо.

Всички 22 писти в курорта „Боровец” са категоризирани съгласно изискванията на Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите. Това показва още проверката на КЗП.

От Комисията призовават гражданите да спазват стриктно указанията на информационните табели и да бъдат с повишено внимание, защото при покачването на температурите снегът става по-мек и рисковете са по-големи.

Вчера майката на пострадалото момиче обвини концесионера, че лифтовете са стари и на тях трябва да се сяда по определен начин. От фирмата-концесионер на съоръжението “Бороспорт” обаче твърдят, че седалките са обезопасени, а след случилото се техен ски патрул незабавно се е отправил към мястото и лифтът е спрян веднага. Записите от двете камери са предадени на полицията.

В същото време стана ясно, че състоянието на 8-годишната Елена, която падна от 5 метра височина се подобрява. Снощи тя е била оперирана по спешност в Клиниката по детска травматология в Пирогов. Тази сутрин детето е в добро общо състояни и предстои през следващите дни да започне раздвижването му от рехабилитатор.

Прочети  Урубко в откровена изповед: Няма нищо окончателно

Полицията пък продължава разследването по случая. Водещите версии, по които се работи, са две. Едната е, че детето не е седнало добре на лифта. Втората – да е имало някакво разместване или боричкане между хората на седалката.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!