fbpx
понеделник, септември 18, 2023
ПолезноСъвети

НП „Пирин“ с правила за безопасно поведение в планината

Национален парк „Пирин“ публикува правила за безопасно поведение на туристите в планината. Те са написани след анализ на инцидентите, случили се на територията на парка.

Ето и правилата:

 1.  Изберете маршрут и средство за придвижване (пеша, със ски, с колело) според личния си планински опит, способности и физическа подготовка (не се надценявайте, движете се с умерено темпо, не се претоварвайте).
 2. Съберете подробна информация за трудността и особеностите на маршрута, вариантите за напускането му. Имайте готовност да промените маршрута си или да се върнете обратно в случай на възникнали трудности, като влошаване на времето, стръмен и опасен склон/препятствие, лавинна опасност, настъпила умора, съмнение за правилността на следваната посока. При възможност е добре да разполагате с карта или GPS.
 3. Съберете детайлна информация за метеорологичната обстановка, състоянието на снежната покривка и лавинната опасност. През зимата не тръгвайте при намалена видимост (мъгла) и обилен снеговалеж.
 4. Тръгнете с добри обувки (високи, предпазващи глезените, непромокаеми, с добър грайфер) и подходяща екипировка (топли и непромокаеми дрехи в ярки цветове, видими от далечно розстояние).
 5. Задължителни неща от екипировката са : вода, малко храна, компас, зареден мобилен телефон, аптечка за оказване на първа помощ, джобно ножче и свирка.
 6. Задължително информирайте свой близък за планираният преход – час на тръгване, маршрут и час на завръщане. Не се допуска отклоняване от споделеният маршрут. Добре би било да имате и номера на Планинската спасителна служба 088/ 1470, 02/ 963 2000.
 7. Не тръгвайте сам, особено ако нямате опит. Потърсете съвет от хора с опит или наемете квалифициран планински водач. Не замръквайте в планината.
 8. Планинската застраховка е препоръчителна, особено ако се правят по-продължителни и трудни преходи.
 9. При движение в Парка се придържайте към общоприетите правила, от Дирекция „Национален парк Пирин“. Спазвайте указанията на парковата охрана и определените норми и режими.
 10. При гръмотевични бури не се прикривайте под единични дървета или в скални ниши, избягвайте движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.
 11. Следвайте маркирани туристически пътеки, не се претоварвайте с допълнителни маршрути.
 12. Поемайте достатъчно течности, не се преуморявайте, следвайте собствения си ритъм на движение.
 13. През зиматадвижението по немаркирани маршрути в горския пояс е много по-опасно, отколкото в безлесната зона.
 14. Внимавайте за опасност от лавини. Потърсете съвет от планинските спасители за избрания от Вас маршрут през зимния период pss.bg .
 15. Събирайте гъби и диворастящи плодове, само когато ги познавате. Внимавайте! В парка има много отровни диворастящи цветя, които при пипане и последващо хранене могат да предизвикат силни отравяния.
 16. Внимавайте за ухапвания от змии и насекоми. При тези случаи пийте течности и си правете студени компреси.
 17. Палетеогньове само на места, които са обозначении обезопасени. При напускане на мястото изгасете старателно огнището и почистете терена от отпадъци.
 18. При пожарили съмнение за пожар незабавно уведометеили потърсете връзка с паркови служители или хижари. Обадете се на тел.: 0749/88204, 0898 779942 – Дирекция „Национален парк Пирин“ и тел. 112 .
 19. При овладяването на голям пожар може да пострадате, изчакайте служителите на Парка и/или действайте съгласно техните указания.
 20. Всяка подадена от Вас информация за забелязани нарушенияна територията на парк „Пирин“ е особено ценна тел.: 0749/88204, 0898 779942.
 21. През зимните месеци щателно преглеждайте личната си и специализирана екипировка (обувки, котки,ски, снегоходки, щеки, лавинни уреди, челници).

 

Бъдете предпазливи с децата

 • Децата могат да изчерпят всичката си енергия и да се изтощят напълно съвсем неусетна, без да дадат признаци на умора.
 • Ако носите съвсем малки деца в раница, продължителното обездвижване, което това предизвиква, може да утежни някои условия и да доведе до измръзване, преохлаждане или претопляне, изгаряне, слънчасване, дехидратация.
 • Погрижете се децата да бъдат добре екипирани и ги предпазвайте от слънце, вятър и студ.

 

При нещастен случай

 • Погрижете се за вашата безопасност и за безопасността н пострадалия, окажете му първа помощ, завийте го и го изолирайте от влага и вятър, успокойте го. Обадете се на ПСС- централа 088/ 1470, 02/ 963 2000 или тел. 112 и им съобщете следното:
 • точното място на нещастният случай – маршрут, надморска височина и др.,
 • какъв е инцидентът и броят на пострадалите,
 • сериозността на случая – безсъзнание, видими травми и наранявания, дишане, сърдечна дейност,
 • предприети действия за оказване на първа помощ,
 • името и телефонният си номер.

И помнете: В планината кошче за боклук е собствената Ви раница!

  Присъствието на Национален парк „Пирин” в списъка на световното културно и природно наследство, потвърждава изключителната и универсална стойност на природния обект, който заслужава да бъде съхранен в полза на цялото човечество! Ръководството на Националния парк разчита изцяло на това, посетителите да осъзнават собствената си отговорност към опазването на територията, да се отнасят с уважение към природата и да поддържат адекватно поведение в границите на защитената територия.

Още за безопасността в планината:

Планината и нейния опасен чар: Как да избегнем злополуките

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!