fbpx

НП “Пирин” с правила за безопасно поведение в планината

Национален парк „Пирин“ публикува правила за безопасно поведение на туристите в планината. Те са написани след анализ на инцидентите, случили се на територията на парка.

Ето и правилата:

 1.  Изберете маршрут и средство за придвижване (пеша, със ски, с колело) според личния си планински опит, способности и физическа подготовка (не се надценявайте, движете се с умерено темпо, не се претоварвайте).
 2. Съберете подробна информация за трудността и особеностите на маршрута, вариантите за напускането му. Имайте готовност да промените маршрута си или да се върнете обратно в случай на възникнали трудности, като влошаване на времето, стръмен и опасен склон/препятствие, лавинна опасност, настъпила умора, съмнение за правилността на следваната посока. При възможност е добре да разполагате с карта или GPS.
 3. Съберете детайлна информация за метеорологичната обстановка, състоянието на снежната покривка и лавинната опасност. През зимата не тръгвайте при намалена видимост (мъгла) и обилен снеговалеж.
 4. Тръгнете с добри обувки (високи, предпазващи глезените, непромокаеми, с добър грайфер) и подходяща екипировка (топли и непромокаеми дрехи в ярки цветове, видими от далечно розстояние).
 5. Задължителни неща от екипировката са : вода, малко храна, компас, зареден мобилен телефон, аптечка за оказване на първа помощ, джобно ножче и свирка.
 6. Задължително информирайте свой близък за планираният преход – час на тръгване, маршрут и час на завръщане. Не се допуска отклоняване от споделеният маршрут. Добре би било да имате и номера на Планинската спасителна служба 088/ 1470, 02/ 963 2000.
 7. Не тръгвайте сам, особено ако нямате опит. Потърсете съвет от хора с опит или наемете квалифициран планински водач. Не замръквайте в планината.
 8. Планинската застраховка е препоръчителна, особено ако се правят по-продължителни и трудни преходи.
 9. При движение в Парка се придържайте към общоприетите правила, от Дирекция „Национален парк Пирин“. Спазвайте указанията на парковата охрана и определените норми и режими.
 10. При гръмотевични бури не се прикривайте под единични дървета или в скални ниши, избягвайте движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.
 11. Следвайте маркирани туристически пътеки, не се претоварвайте с допълнителни маршрути.
 12. Поемайте достатъчно течности, не се преуморявайте, следвайте собствения си ритъм на движение.
 13. През зиматадвижението по немаркирани маршрути в горския пояс е много по-опасно, отколкото в безлесната зона.
 14. Внимавайте за опасност от лавини. Потърсете съвет от планинските спасители за избрания от Вас маршрут през зимния период pss.bg .
 15. Събирайте гъби и диворастящи плодове, само когато ги познавате. Внимавайте! В парка има много отровни диворастящи цветя, които при пипане и последващо хранене могат да предизвикат силни отравяния.
 16. Внимавайте за ухапвания от змии и насекоми. При тези случаи пийте течности и си правете студени компреси.
 17. Палетеогньове само на места, които са обозначении обезопасени. При напускане на мястото изгасете старателно огнището и почистете терена от отпадъци.
 18. При пожарили съмнение за пожар незабавно уведометеили потърсете връзка с паркови служители или хижари. Обадете се на тел.: 0749/88204, 0898 779942 – Дирекция „Национален парк Пирин“ и тел. 112 .
 19. При овладяването на голям пожар може да пострадате, изчакайте служителите на Парка и/или действайте съгласно техните указания.
 20. Всяка подадена от Вас информация за забелязани нарушенияна територията на парк „Пирин“ е особено ценна тел.: 0749/88204, 0898 779942.
 21. През зимните месеци щателно преглеждайте личната си и специализирана екипировка (обувки, котки,ски, снегоходки, щеки, лавинни уреди, челници).
Прочети  ПСС с лекция „Безопасност в зимната планина“

 

Бъдете предпазливи с децата

 • Децата могат да изчерпят всичката си енергия и да се изтощят напълно съвсем неусетна, без да дадат признаци на умора.
 • Ако носите съвсем малки деца в раница, продължителното обездвижване, което това предизвиква, може да утежни някои условия и да доведе до измръзване, преохлаждане или претопляне, изгаряне, слънчасване, дехидратация.
 • Погрижете се децата да бъдат добре екипирани и ги предпазвайте от слънце, вятър и студ.

 

При нещастен случай

 • Погрижете се за вашата безопасност и за безопасността н пострадалия, окажете му първа помощ, завийте го и го изолирайте от влага и вятър, успокойте го. Обадете се на ПСС- централа 088/ 1470, 02/ 963 2000 или тел. 112 и им съобщете следното:
 • точното място на нещастният случай – маршрут, надморска височина и др.,
 • какъв е инцидентът и броят на пострадалите,
 • сериозността на случая – безсъзнание, видими травми и наранявания, дишане, сърдечна дейност,
 • предприети действия за оказване на първа помощ,
 • името и телефонният си номер.

И помнете: В планината кошче за боклук е собствената Ви раница!

  Присъствието на Национален парк „Пирин” в списъка на световното културно и природно наследство, потвърждава изключителната и универсална стойност на природния обект, който заслужава да бъде съхранен в полза на цялото човечество! Ръководството на Националния парк разчита изцяло на това, посетителите да осъзнават собствената си отговорност към опазването на територията, да се отнасят с уважение към природата и да поддържат адекватно поведение в границите на защитената територия.

Още за безопасността в планината:

Планината и нейния опасен чар: Как да избегнем злополуките

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!