fbpx

МОСВ засега се отказа от изключване на земи от ПП „Витоша“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е оттеглил заповедта си за изключване на два имота с площ 10 дка от границите на природен парк „Витоша“. Това съобщиха пред вестник „Дневник“ от пресцентъра на министерството.

„С оглед максималната защита на обществения интерес и на природен парк „Витоша“ министърът е решил да назначи повторна проверка за изясняване на случая,“ са обяснили от  МОСВ. Това обаче не изключва възможността след тази проверка министърът отново да реши да изключи въпросните земи от защитената територия.

Като основание за оттеглянето на заповедта от ведомството са посочили постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение „Коалиция природа България“. Проверка на „Дневник“ в Агенцията по вписванията показа, че сдружението в обществена полза е регистрирано декември 2017 г., а председател на организацията е Александър Димитров Димитров.

Според изложените в жалбата доводи се посочва, че въпреки съдебните решения, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии. В същото време като мотив за изключването на имотите Димов посочва именно липсата на „изискуемите качества на имотите за продължаване на включването им в границите на защитената територия“.

В съобщението днес от ведомството обясняват, че имотите са били изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г., с които беше отменен отказът на предходен министър на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Прочети  Природозащитници поискаха преразглеждане на плановете за Пирин, Витоша и Рила

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.