fbpx

Планинарят Антон Стефанов с амбиция за безкислородно изкачване на Манаслу

Планинарят Антон Стефанов планира изкачване на връх Манаслу (8163 м) без кислород и без шерпи, но с помощта за организацията на експедиция от Seven Summit Trecks.

„Това е моя мечта от 3 години“, написа Стефанов във Facebook профила си, но добавя, че има финансови спънки пред сбъдването й. „Днес се свързаха с мен (Seven Summit Trecks – б.ред.) и ме помолиха да потвърдя участието си в експедицията им за да ми извадят разрешително. За съжаление към момента не ми е възможно да я финансирам, още повече, че имам задължения към хора във връзка с пропаднали екскурзии покрай пандемията и войната, и няма как да отделя средства“.

Сумата, която е нужна за цялата експедиция е 25 хил. лв., споделя още той. Към момента Стефанов е поискал отсрочка за плащането и обяви сметка, като се надява чрез дарения от спонсори и приятели да събере сумата.

Очаква се той да води група през лятото на пик Ленин и смята, че в началото на есента ще бъде добре аклиматизиран за Манаслу.

„Избрах Манаслу, защото е най-евтиният. И абсолютно вярвам, че е напълно възможно да опитам да го изкача в максимално чист стил. Също така вярвам, че ще е страхотно начало на един нов проект, който ще е по-лесно да се финансира след изкачването на един осемхилядник, и няма да спра само с един“,

пише още Стефанов.

По планини той ходи вече 20 години. Желанието му за по-високи върхове се заражда през 2016 г., след като обикаля повечето върхове из Европа.

„През 2019 буквално изтичах Елбрус поради ред външни фактори и тогава разбрах, че нямам проблем на тази височина. Веднага отидох на Казбек, където изведох клиенти догоре и така се започна с тази краста“, разказа пред „Върхове“ Стефанов.

Води групи по високите върхове в Европа, става и член на Асоциация „Планини и хора“.

„Като ме приемаха в АПХ като член, ме попитаха каква е моята цел и аз казах, „Да кача клиент на Еверест“. Това е причината да изкарам курс за водач, да запиша НСА и да започна с всички сили да се насочвам към мечтата“, сподели пред „Върхове“ той.

Като най-голямото предизвикателство пред себе си смята това да запази хармонията със себе си и да продължи да вярва в целта си и да върви към нея.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!