fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Джампаоло Корона е в безопасност: Слиза към базовия лагер (ОБНОВЕНА)

Италианският алпинист Джампаоло Корона, с който нямаше контакт в продължение на повече от 24 часа, е открит в безопасност.

Въздушният екип за търсене и спасяване е установил радиовръзка с Джампаоло Корона около 13:00 часа местно време и той забелязан да се спуска под лагер IV на височина 7400, съобщи Мингма Шерпа от Seven Summit Treks.

„Добре съм и не се нуждая от никаква помощ засега“, е казал Корона на пилота.

Алпинистът загуби контакт с базовия лагер в четвъртък следобед, докато се спускаше от Анапурна. Той изкачи върха без кислород и помощ от шерпи.

За последно с него беше осъществена връзка преди повече от 24 часа, когато се намираше близо до лагер IV на височина над 7000 м, съобщават от базовия лагер за The Himalayan.

Въпреки че името на Корона беше вписано в списъка с успешно изкачили Анапурна на агенция Seven Summit Treks, по-късно стана ясно, че той е използвал само услугите им в базовия лагер, докато изкачвал върха, без да използва допълнителен кислород и поддръжка на шерпи.

24-ма изкачиха Анапурна: Първи успех на осемхилядника за този сезон

В базовия лагер бързо започна подготовка за стартиране на акция по издирването му. Топ италианският алпинист Симоне Моро също беше поканен да се включи в спасителната операция за сънародника си. Засега няма информация дали е взел участие.

В четвъртък, 28 април, 24 души изкачиха 10-тия по височина връх в света.

Корона, жител на Трентино (Доломити, Италия) е планински водач, по професия техник на спасителен хеликоптер и алпинист. Изкачил е девет осемхилядника в Непал, Пакистан и Индия.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!