fbpx
петък, май 24, 2024
Катерене

Съвети от топкатерачката на Германия Лена Херман: „Просто катерете“

Лена Херман (23 г.) е най-добрата скална катерачка в Германия. През юни 2016 г. тя стана първата жена, изкатерила тура Battle Cat с категория на трудност 8c+ във Франкенюра. На изложението ISPO MUNICH 2017 в Мюнхен Херман даде интервю за онлайн изданието ISPO.com, в което обясни как тренира, какво я кара да върви напред и как любителите-катерачи да подобряват уменията си.

Коя е най-добрата характеристика, която ви направи толкова успешен катерач?
Без съмнение страстта и дисциплината. Но някой може да е много дисциплиниран или да има много техничен опит. Ако нямате достатъчно страст за това, което правите, нищо няма да даде резултат. На каквото и ниво да сте и, каквато и да е крайната ви цел: Стастта е най-важна от всичко.

Но страстта не може да ви кара да вървите напред. Какво ви кара?
За мен това е амбицията да открия колко далеч мога да стигна и какво мога да постигна. За мен катеренето е толкова висок приоритет, че като цяло не е проблем да не виждам нищо друго освен него. Знам, че всеки момент е ценен – дали това ще бъде болезнена тренировка или проект на скалата. Катеренето е спорт, който се отразява много на индивидуалността.

Изглежда вече добре се познавате. Как се справяте със страха?
Катеря, откакто бях малко дете. На 8 започнах да водя в катерачните свръзки. Ако вече сте тренирали добре когнитивните си способности като дете, тогава ще се ориентирате бързо в различни ситуации. Дори по това време установих, че личностните характеристики на човек също могат да помогнат в критична ситуация.

Така че не се страхувате?
Засега нямам страх от катеренето като цяло. Дори обратно.

лена-херман-германия

Нека поговорим за вашите тренировки
През зимата, когато всички катерачи отиват в Испания, аз тренирам на покрива вкъщи. През последните две години започнах да тренирам с поставена крайна цел. Например, да изкача специфичен тур на скалата или специфична зона. Преди това тренирах като цяло, за да подобря издържливостта си, фокусирах се върху преодоляване на слабостта и в същото време подобряване на силата.

Когато търсите следващия си тур, който да изкатерите, как планирате тренировките?
Първо отивам на скалите и оглеждам от клин на клин, за да преценя какви умения се изискват. Най-добре е да се разгледа тура през есента и да се тренира през зимата. След това вече знаете какво трябва да подобрите, за да го преминете.

Какви турове обичате да катерите?
Wallstreet (11-), Shangri-La (11-/11). Обикновено избирам исторически турове. След това степента на трудност не ме притеснява.

лена-херман-германия

Как изглежда тренировката, особено вкъщи?
Започвам със загрявка, след това работя по издържливостта на мускулите и цялостната атлетичност на тялото. Паралелно на това, работя по издържливостта. В края е тренировката за сила.

Какъв съвет ще дадете на любителите-катерачи, за да подобрят уменията си?
В началото просто катерете много.

Само катерене?
Най-добре е да пробвате различни предизвикателства в катеренето и различни боулдър проблеми. Освен това практикувайте с мотивирани хора, които са малко по-добри от вас.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!