fbpx

Симон Гитл с първи зимен солов траверс на Тре Чиме в Доломитите

Симон Гитл осъществи първият солов зимен траверс на популярните Тре Чиме в Доломитите, Италия.

Както във всички свои досегашни експедиции, той не обяви никъде проекта си, а съобщи за него едва, след като го приключи.

Траверсът е осъществен от 24 до 25 февруари: от Чима Овест през Чима Гранде до Чима Пикола, Пунта ди Фрида и Чима Пиколисима.

“Започнах да обмислям това изкачване преди три години, когато заедно с Мичи осъществихме пълен зимен траверс. До последния момент се съмнявах в своя проект, в началото имаше силен вятър, въпреки че температурата беше идеална за изкачване.

Започнах изкачването в 7:30 ч. сутринта миналата неделя по Spigolo degli Scoiattoli, условията на скалата бяха добри, а и аз съм в отлична форма. Около 13:30 ч. бях на върха на Чима Овест. Оттам се спуснах по стандартния маршрут до седловината, разделяща Чима Овест и Чима Гранде.

Използвайки последните слънчеви лъчи се изкачих на няколкостотин метра по стената Via Dülfer на Чима Гранде, фиксирайки парапети.

С настъпването на мрака се спуснах до седловината, където установих бивак и пренощувах.

През нощта бушуваше буря и не можах да почина пълноценно.

На следващата сутрин тръгнах в 7:30 ч. В 9:30 ч. Бях на върха на Чима Гранде, а в 11:40 ч. Бях на Чима Пикола.

снимка: Simon Gietl

Оттам се спуснах до седловината и се изкачих по хребета, водещ до Пунта Фриде. От този върх се прехвърлих на Чима Пиколисима, на който бях в 14:00 ч. И вече в 15:00 ч. се спусках надолу” – разказва Симон.

“За мен това беше не просто изкачване, а по-скоро пътешествие в моя вътрешен свят. Оставайки сам на голямата скала, разбрах колко прекрасно се чувствам в самота, оставайки сам със себе си. Трудно е в самото, чувстваш тишината, разбираш себе си. Но аз го направих”, продължава той.

Преди осем години, през март 2012 г. Симон Гитл, заедно с Роджър Шали извършват първия зимен траверс на Tre Cime di Lavaredo.

Преди три години, Симон и Мичи Волебен от Германия за първи път извършват пълен траверс на масива Tre Cime di Lavaredo.

Симон Гитл беше специален гост на 19-тото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско през ноември миналата година. 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!