fbpx
събота, септември 23, 2023
НовиниСкиСки курорти

Ски-курортът “Брезовица” в Косово ще бъде приватизиран

skiingОт започването на процеса на приватизация на косовския ски център „Брезовица” през 2006 г. той се сблъсква с множество предизвикателства, пише електронното издание Setimes.com.
„Косовското подразделение на Сръбската търговска камара твърди, че дружеството е собственост на белградската компания „Инекс-Интерекспорт”, както и че Сърбия трябва да направи повече, за да запази активите на своето дружеството в Косово“, съобщи осведомителна агенция „Танюг” в края на миналата година.
Според ЮНМИК както Косовската агенция по приватизация, така и Сръбската агенция по приватизация са започнали приватизацията.
В спонсорираното от ЮНМИК телевизионно предаване „Данас & Сутра“ беше казано, че приватизацията е била отложена „за да се намали политическото напрежение и да се изчака решението за статута на Косово“.
SETimes разговаря с председателя на Съвета на директорите на Агенцията по приватизация на Косово Дино Асанай за отварянето на най-известния ски курорт в страната за инвеститорите.
SETimes: Какви са приватизационните процедури за туристическия/ски център “Брезовица”?
Дино Асанай: Агенцията по приватизация на Косово използва метода на създаването на нова компания. По същество активите на държавното предприятие (ДП) се прехвърлят на НоваКо [нова компания]. По този начин активите се освобождават за незабавни инвестиции.
Решение за старите задължения и вземания се взема при ликвидацията на ДП [старото дружество].
SETimes: Бихте ли поканили чуждестранни инвеститори да дойдат, да участват в конкурси и да инвестират в тези обекти?
Асанай: Към днешна дата в базата данни на агенцията са регистрирани около 8 482 инвеститори. От тях 3 014 отговарят на предварителните условия, като местни и чуждестранни инвеститори. Трябва да се отбележи, че над 30 % от общите постъпления [продажби] от приватизацията са от чуждестранни инвеститори. В този конкретен случай „целевата група“ от потенциални инвеститори ще обхваща лицата с опит в конкретната дейност на предприятието.
SETimes: Колко важна е приватизацията за Косово?
Асанай: ДП „Туристически/ски център Брезовица” се намира в община Щръбце в югозападната част на района на Гниляне. Съседните общини са Призрен, Сува Река, Феризович и Качаник.
ДП „Туристически/ски център Брезовица” е единственият център за зимен туризъм в Косово, който предлага изключителни природни условия за ски спортове. В момента предприятието има персонал от 225 души, които работят предимно в хотелските обекти. Поради факта, че в Косово не съществуват подобни бази, на местно равнище курортът няма особени конкуренти в зимния туризъм, особено що се отнася до ски спортовете.
Курортът разполага с всички предпоставки да се превърне в най-доброто място за почивка и ски спортове в тази част на Балканите. Той предлага атрактивна гледка към Шар планина и отлични климатични условия, позволяващи карането на ски от ноември до май.
В областта на маркетинга се прави много малко, тъй като основната дейност са преките лични контакти с клиентите. Курортът в момента се нуждае от маркетингов план и мащабна рекламна кампания, за да може да се възползва от съществуващите възможности за развитие.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!