fbpx
неделя, юли 14, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

След лавинния инцидент в понеделник на Манаслу: откриха тялото на ски-алпинистката Хилъри Нелсън

Сутринта днес, 28-ми септември, тялото на изчезналата преди два дни в лавина ски-алпинистка и известен именит ски състезател Хилари Нелсън, беше намерено на южния склон на Манаслу. Това потвърдиха правителствени служители на Непал.

Тя пропадна в цепнатина, докато правеше опит за спускане от осемхилядника заедно с Джим Морисън, който имаше късмета да не е в лавинното поле.

„Спасителите извадиха тялото й от южния склон“, каза Сачиндра Кумар Ядав, офицер за връзка в базовия лагер.
Партньорът на Нелсън, Джим Морисън, беше част от спасителния екип, който е участвал в локалзиране и транспортиране на тялото й.

49-годишната Нелсън се е спускала със ски от върха, заедно с Морисън, когато пада в цепнатина на няколко метра под него.

В публикация в Instagram Морисън обясни какво се е случило:

На 26 септември в 10:42 ч. достигнахме истинския връх Манаслу при тежки условия. Бързо преминахме от катерене към каране на ски в студ и вятър с план да спуснем със ски и да се прегрупираме с екипа ни от шерпи. Аз карах първи и след няколко завоя Хилари ме последва. Тръгна малка лавина. Тя беше пометена и отнесена надолу по тесен снежен склон от южната страна (срещу маршрута за изкачване) на върха. Направих всичко по силите си, за да я намеря, но не успях да сляза. Надявах се да я намеря жива.

Спасителните операции бяха затруднени от лошото време в понеделник. Сложният процес за получаване на разрешение за полет в защитената зона Манаслу, където се случи инцидентът, също забави спасителната операция.

Във вторник издирвателен екип с хеликоптер забеляза обекти, наподобяващи ски и дрехи, но не потвърдиха, тъй като лошото време им попречи да летят по-близо.

В сряда сутринта Морисън и друг екип за търсене и спасяване са се върнали на мястото и са забелязали тялото на Нелсън около 9:30 сутринта местно време.

След откриване на тялото, спасителен хеликоптер е свалил Морисън и непалски водач до височина, където двамата са продължили да изравят останките.

„Джим ни каза, че буквално са изровили тялото от замръзналия лед“,

каза Сачиндра. Тялото й е транспортирано с хеликоптер до Катманду за аутопсия.

Нирмал Пурджа също е оказал помощ в акцията, мобилизирайки възможните ресурси.

Тялото е намерено с помощта и на Мингма Тензи Шерпа.

Загубата ми е неописуема и съм фокусиран върху нейните деца и техните стъпки напред,

пише Морисън.

Хилари Нелсън е най-вдъхновяващата личност в живота ми и сега нейната енергия ще ръководи колективния ни дух. … Молете се за нейното семейство и обкръжение, които са из цялата наша планета. Съкрушен съм от загубата й.

Трагедия на Манаслу: Американска топ скиорка изчезна, един загина, 12 са ранени при лавина (СНИМКИ)

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!