fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Словашко-румънска експедиция се цели в нов маршрут на Дхаулагири

Най-добрият словашки алпинист, 55-годишният Петер Хамор, отново организира експедиция до един от най-високите върхове на света.

Заедно с румънеца Хориа Колибашану и още двама алпинисти, се целят в нов маршрут на седмия по височина осемхилядник Дхаулагири. Експедицията в състав: Петер Хамор и Михаил Сабовчик (Словакия) и Хориа Колибашану и Мариуш Гайн (Румъния) ще опитат изкачване по Сверозападния хребет и спускане по Североизточния.

„Независимо от това, че вече съм участвал в над 20 хималайски експедиции, всеки път го усещам като за първи път. Този път, тръгвайки от Кошице, с нас идват жена ми Марика, а Михал Сабовчик ще вземе със себе си своята приятелка Сиса, която е добра апинистка.

В продължение на няколко седмици, какво и всяка година, ще проведем аклиматизационни изкачвания на редица върхове с височина 5000-6000 метра, които са разположени около долината.

По-късно към нашата експедиция ще се присъединят нашите румънски приятели: Хориа Колибашану и Мариуш Гайн.

Ние четиримата, без жените, ще се отправим към Бялата планина, така местните наричат осемхилядника Дхаулагири“, съобщава Петер Хамор.

„Когато преди девет месеца напуснахме базовия лагер под северозападния хребет на Дхаулагири, ние знаехме, че ще направим всичко възможно, за да се върнем възможно най-скоро. И го направихме! Още тази годима четирима се отправяме към Хималаите.

Моите румънски приятели и колеги от предишната експедциия, Хориа Колибашану и Мариуш Гайн, а също и моят приятел и партньор в експедициите до Дхаулагири вече три години Михал Сабовчик.

Ние вече завършихме подготовката за експедицията и я стартираме до дни. В по-голямата си част ние съхраняваме екипировката и експедиционните товари в Непал, така че няма нужда от голям брой пакети, когато тръгваме от дома. „- обясни Петър.

Петер Хамор за 4-ти път път пристига под Дхаулагири. Първата му среща с върха беше трагична. В тази експедиция, на 8 април 2009 г., загина полският алпинист Пьотр Моравски.

Вторият път Хамор пристигна с Михаил Сабовчик, Томаш Петрик и Михал Габриц. Тогава заради здравословни проблеми и лошо време им се наложи да отменят щурма по нов маршрут по северозападния хребет. Томаш и Михаил се изкачиха на върха от североизток.

Миналата година Петер отново събра експедиция, в която участваха Мариуш Гайн и Хориа Колибашану , но заради лошо време експедицията се провали.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!