fbpx

Повишена е лавинната опасност, предупреждава Планинската спасителна служба

Лавинната обстановка е сериозно усложнена след падналия през последните часове във високите части нов тежък сняг. Това съобщиха от Планинската спасителна служба при БЧК днес.

Най-сериозно е положението в Пирин. Там новият сняг е над 60 см, като на места има навявания. Наблюдават се спонтанно паднали лавини по склоновете на връх Тодорка и на връх Вихрен (изгорялата Бачия).

Повишена е лавинната опасност и в Мальовишкия дял на Рила, където пресният сняг на места е около един метър. На Боровец, в района на Маркуджиците,  новата снежна покривка е около 50 см.

На Витоша, в района на хижа „Алеко“, снегът е около 25-30 см.

От ПСС съветват през следващите дни, докато обстановката не се стабилизира, да се избягва излизането във високите части на планините.

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!