fbpx

Snowdrift – пещерата в слънчева Гърция, която остава замръзнала дори и през зимата

Една от най-дълбоките пещери в Гърция е разположена в планината Фалакро, край Драма, недалеч от границата с Бълария. Известна е с името “Snowdrift”.

Дълбочината й е -111 м, а температурата във вътрешността никога не надвишава 1 С.

Заради ниската температура на дъното на пещерата винаги остава сняг, дори и през лятото.

Снеговалежите на връх Йонотрипа винаги са най-силните в област Македония. Йонотрипа е двухилядник в планината Фалакро. Това е пропаст, която пропада от най-високата точка на върха.

Вътрешността е разделена на три части. Първата и отворена част на Snowdrift е дълбока 60 м, а снегът се задържа през всеки сезон. Втората част на пещерата е достъпна след 20-метрово спускане и води към тъмна зала, с изумителна декорация на стените. По-нататък, 15 м. надолу ще достигнете до третата, финална част на пещерата.

Онези изследователи, които успеят да стигнат до дъното, описват преживяването със страхопочитание. Те винаги излизат на повърхността впечатлени от студената, тиха, призрачна обстановка.

През септември 2019 г., екип изследователи проникна в заснежената зона на ​​Snowdrops, за да събере ценен материал, който ще им позволи да проучат данни от други епохи в историята. Те третираха пещерата като капсула на времето, съхранила много данни от предишни геоложки периоди.

Екземплярите органична материя, открити на всяка стена, са изключително ценни, тъй като те показват климата през различни периоди.

Изследователите обаче са загрижени. Въпреки че не за първи път те посещават Snowdrift, този път те виждат значителен спад в нивото на леда. Пещернякът Ставрос Захариадис обяснява: “нивото е драматично ниско тази година. Сензорите, които бяхме инсталирали по-рано бяха недостъпни на някои места, тъй като ледът надвишаваше два метра”.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!