fbpx
петък, май 24, 2024
ВидеоВисочинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

„Спасяване едно на милион“: Как беше изваден Анураг Малу от ледената цепнатина (ВИДЕО)

„Това беше спасяване едно на милион“, написа Мингма Шерпа от Seven Summit Treks след като по чудо от ледена цепнатина, в която прекара три дни, беше изваден жив индийският алпинист Анураг Малу. Той беше открит по време на рискована акция вечера, едва дишащ, разказва The Explorers Web.

Малката спасителна група алпинисти, участвали в операцията, се справи блестящо с привидно невъзможната задача. Полякът Адам Биелицки отново изостави собствената си експедиция, за да помогне на друг, както направи през зимата на 2018 г. на Нанга Парбат, когато помогна за свалянето на Елизабет Револ.

В сегашната операция се включи и неговият партньор Мариуш Хатала, заедно с Лакпа Нурбу Шерпа, Чхепал Шерпа, Дава Нирбу Шерпа, Лакпа Шерпа и Таши Шерпа, координирани от базовия лагер от Чанг Дава Шерпа, всички от екипа на Seven Summit Treks, чийто клиент беше Малу.

Биелицки и Хатала (и вероятно трети човек) успяха да се спуснат с рапел в цепнатината, в която беше паднал индиецът.

„Мислех, че търся тяло в тази цепнатина, дълбока 50 метра“, написа във Facebook страницата си Биелицки. „Тогава разбрах, че е жив.“

Пилотите на хеликоптера също вършат забележителна работа по време на спасителната операция. Малу, който е в безсъзнание, е свален до болница Манипал в Покхара при изключително лоши атмосферни условия. По-късно същия ден той е прехвърлен в болницата Medicity в Катманду, където остава в много тежко състояние.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mingma Sherpa (@8000x14_mingma_sherpa)

Пред Explorersweb Чхепал Шерпа определи спасителната операция с една дума: „Страшно“.

Екипът през цялото време е наясно с високата лавинна опасност.

„За щастие този път нямаше лавина“, каза Чхепал Шерпа. „Всичко стана много бързо.“

Когато става инцидентът, Биелицки и Хатала изчакваха Феликс Берг, който изкачи Манаслу в понеделник, да се присъедини към тях по нов маршрут, който възнамеряват да открият в алпийски стил по северозападната стена на Анапурна. След като биват помолени да помогнат, те не се поколебават. След спасяването на Малу поляците се върнаха в палатките си в базовия лагер. Сега те ще трябва да изчакат бурята в района да отмине, преди да продължат със собствения си проект.

Адам Биелицки
снимка: Adam Bielecki/Facebook

Освен намирането и изваждането му, индийският алпинист извади и друг късмет – да бъде транспортиран с хеликоптер до болницата в Покхара в изключително тежки метеорологични условия от експерт спасителния пилот Собит Гаучан.

Там д-р Асим Субеди му извършва сърдечна реанимация с часове, за да поддържа сърцето му да бие и белите му дробове да функционират. След това хеликоптер, пилотиран от Субаш Хадка, прехвърли Малу в болницата в Катманду.

В момента той е в кома в интензивното отделение, на изкуствено дишане и в критично състояние. И все пак лекарите виждат „лъч надежда“, тъй като пациентът „се опитва да движи тялото си и полага усилия да поема спонтанно въздух“, съобщава The Himalayan Times.

Как се стига до инцидента

За щастие на Анураг Малу има пряк свидетел на падането му на 17 април, който точно локализирал мястото, където е.

В този ден индиецът възнамерявал да изкачи Анапурна, първият му осемхилядник, без кислород. Според някои от останалите членове в експедицията, Малу е взел решението, след като е научил, че сънародничката му Балджит Каур ще се изкачва по този начин. Тя успя да изкачи върха, но се наложи също да бъде спасена с хеликоптер, след като се отдели от шерпите си и известно време беше считана за загинала.

Индиецът предприема атака на върха вечерта на 16 април. По някое време по време на изкачването му прилошало и тръгнал да се връща със своя шерп.

Ден по-рано Мозес Фиамончини от Бразилия също прекратява опита си за безкислородно изкачване, само на 70 метра под върха. Той остава да нощува в лагер 3, надявайки се на следващия ден да предприеме нов опит, но накрая отхвърля идеята. Именно в този момент се засичат с индиеца.

„Малу беше много слаб, вероятно с височинна болест, така че аз се спусках през цялото време на няколко метра зад или пред него, както и неговият шерп. Той никога не е оставал сам“, казва Фиамончини пред ExplorersWeb.

Алпинистите в крайна сметка достигат вертикален участък, изискващ осемметров рапел. „Малу ме помоли да мина пред него“, спомня си Фиамончини. „Имаше три въжета. Проверих едното, уверих се, че е наред, и се закачих на рапел. Когато слязох, погледнах нагоре и за мой ужас видях, че Малу се е закачил на много късо въже, дълго само няколко метра.“

Спуска се надолу по скъсано въже

„Извиках му, казвайки му да спре, да погледне въжето, но той не го направи. Падна, когато въжето свърши, удари се в твърдия лед на метър вдясно от мен и веднага се плъзна надолу, търкаляйки се, още няколко метра, докато изчезна в пукнатината. Бях ужасен.”

„Крещях името му. Неговият шерп взе въже и се приближи до ръба на пукнатината, като погледна и го извика. Поехме много рискове, оставайки там, в участък, напълно изложен на лавини, а лавини падаха постоянно. Останахме дълго време, викайки го. Но той не издаде звук, дори когато падаше. При такива обстоятелства знаех, че възможността да намеря Анураг жив е наистина много малка. Шокирани продължихме към базовия лагер. На следващата сутрин се качих на хеликоптер, за да претърся района, тъй като знаех точно къде е паднал Малу. Не видяхме нищо.”

Спасителни усилия

От агенцията, чийто клиент е Малу, Seven Summit Treks, изпращат хора пеша, за да огледат пукнатината. Семейството на изчезналия алпинист също се включи в акция. Те пътуваха до Катманду, като поискаха помощ както от непалското, така и от индийското правителство и започнаха петиция в Instagram спасителната операция да продължи до намирането му.

Индийското посолство и армията на Непал също подкрепиха операцията.

Застрахователната компания изпрати хеликоптера, благодарение на който се случи чудото.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!