fbpx

Спелео експедиция се завърна от Лаос

Трима български пещерняци, членове на Българското Пещерно Дружество: Цветан Паров, Хелиана Дундарова и Кирил Данаилов се завърнаха от проучвателна пещерна експедиция, проведена в четири големи карстови района на провинция Кhammouane,централен Лаос. Те участваха в рамките на българо-литовска експедиция.

В продължение на 20 дни, те изминаха с мотоциклети повече от 550 километра през джунглите и
природните паркове които покриват територията на провинцията. Изградиха общо четири лагера в джунглата, където пренощуваха общо около 13 нощи. В рамките на експедицията пещерняците се запознаха с особеностите и огромните мащаби на тропическите пещери. Участваха в допроучването на десет пещери, който смайваха с големите си подземни зали, галерии и образувания. Пеша, през силно пресечени терени са обходени повече от 50 километра долини и скални масиви в опити да се открият горни входове и сухи нива на пещерните системи, който до момента надхвърлят дължина от 30 километра. Преминаването през много от скалните масиви се осъществи чрез преминаване през проходни пещерни системи ,чиято дължина надхвърля километър. Понякога проникването в пещерната система можеше да бъде осъществено единствено чрез лодки или с плуване. Във финалният етап на експедицията е открита нова пещерна система с няколко входа и зали изпълнени с пещерни бисери, сталактити и сталагмити.

Цветан Паров и Кирил Данаилов извършиха теренни проучвания при които бяха снети GPS
координати на перспективни входове на пещери, които остават за изследване от бъдещи експедиции. Зоологът Хелиана Дундарова събра ценни образци от пещерната фауна, както и проведе изследване върху колониите от прилепи, обитаващи пещерите. Благодарение на добрината и отзивчивостта на местното население беше събрана много информация за местоположението на нови входове и карстови извори.

Това е втората пещерна експедиция в Лаос, в която участваха български пещерняци.

Прочети  Спасители от ПСС евакуираха от скален терен изгубила се туристка в Стара планина

текст и снимки: Българско пещерно дружество
[rlslider id=2424]

 

Валерия Динкова

[email protected]

One thought on “Спелео експедиция се завърна от Лаос

  • 25.01.2010 в 17:43
    Permalink

    Дано се сетят да пускат рейсовете през празниците.. Цената си беше повече от добра. Макар , че повечето хора избягваха да пътуват с 66 и 103 заради лошите състояния на рейсовете.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.