fbpx

Три в едно: ски, скейтборд и сърф – Раждането на сноуборда

Динамично, атрактивно и вдигащо адреналина, карането на сноуборд вече се налага по пистите и у нас. Малцина обаче си дават сметка, че това е един от най-младите и същевременно най-бързо развиващите се спортове в световен мащаб. Всъщност първото „истинско“ сноуборд състезание се провежда преди по-малко от трийсет години! Ето и ключовите моменти и фигури от кратката, но бурна история на сноуборда:

Зараждането на идеята

За родоначалник на сноуборда се смята Джак Бърчет от Мичиган, САЩ, който през не толкова далечната 1929 г. създава първия „прототип” – парче шперплат, което се опитва да закрепи на краката си с помощта на въже за простиране и конски юзди. Десет години по-късно подобно изобретение е патентовано от братята Гънър и Харви Бърджисън и Върн Уикланд от щата Илинойс. То е изработено от две леко огънати дъбови дъски и тежи близо 7 килограма! Задният крак на каращия се придържа от кожена каишка с катарама, а към предната част на приспособлението е завързано въже, което служи вместо спирачка. С едната ръка сноубордистът държи въжето, а с другата – заострена пръчка, подобна на ски щека, с чиято помощ пази равновесие.

Сноубордът прохожда

Следващата стъпка в развитието на този спорт е чак през 1963 г., когато за един училищен проект осмокласникът Том Симс сглобява така наречения от него „ски-борд”. Голямата крачка обаче е направена две години по-късно от сърфиста Шърман Попен, който замисля играчка за дъщеря си, с която тя да „сърфира” по заснежените склонове. От там и името на изобретението – снърф. Попен закрепя две ски една към друга и също добавя въже в предната част за по-голяма устойчивост на каращия. Устройството бързо набира популярност сред децата и Попен започва серийно производство, като само през 1966 г. са продадени над половин милион снърфа и дори са организирани състезания с тях. Въпреки това този ранен сноуборд си остава детска играчка, а не спортно пособие.

Големият тласък

През 1969 г., след спускане по снежен хълм върху табла за хранене, Димитрий Милович започва собствено производство на сноуборди. Той съчетава дизайна на сърф дъските с принципа на действие на ските. Три години по-късно Милович основава собствена компания на име „Уинтърстик“, като допринася не само за производството на новото пособие, но и за популяризирането на спорта – появява се на страниците на списания като „Нюзуик“ и „Плейбой“. Вдъхновен от работата му, Джейк Бъртън също се захваща с направата на сноуборди. Първите му творения са от ламинирана твърда дървесина. Постепенно стават по-усъвършенствани и се изработват от извито с помощта на пара дърво и фиберстъкло. За пръв път се появяват и кантовете, които значително улесняват контрола над дъската. През 1980 г. Бъртън официално въвежда ски технологията в производството на сноуборди. И до днес неговата компания е най-големият производител в света.

Междувременно, Том Симс също сериозно се заема с изработката на сноуборди заедно със своя приятел и служител Чък Барфут. Появява се „Летящият жълт банан“ – обикновена дъска за скейтборд върху пластмасова основа. По-късно Симс подписва договор за производство на скейтборди и сноуборди с водещата компания „Вижън спортс“ и се превръща във втория голям играч на пазара.

Малко статистика

* През 1982 г. се състои първото същинско сноуборд състезание близо до Удсток, щата Върмонт, по изключително стръмен и заледен склон. По това време едва 39 от близо 600-те зимни курорта по света позволяват спускане със сноуборд.
* През 1985 г. в Австрия се провежда първата Световна купа по сноуборд. Тогава започва да се издава и първото списание с такава насоченост – „Absolutely Radical“, което по-късно се превръща в „Международно списание за сноуборд“.
* През 1990 г. е основана Международната асоциация на сноубордистите (ISA).
* През 1998 г. карането на сноуборд се превръща в олимпийски спорт. На зимните олимпийски игри в Нагано дебютират четири дисциплини: гигантски слалом и халф-пайп, съответно за мъже и жени.

Знаете ли, че…

* Най-честите наранявания при каране на сноуборд са на китката, рамото и главата (за разлика от ските, където на първо място са коленете).
* Производството на сноуборди води до революция в ски индустрията, вдъхновявайки производителите да създават по-къси и маневрени ски с по-извита форма.
* В момента сноубордизмът е най-бързо развиващият се спорт в САЩ.
* Въпреки това, и до ден днешен в някои ски курорти в Щатите не се допускат сноубордисти.

И така, за по-малко от половин век карането на сноуборд се превръща от никому неизвестно хоби в обичан по цял свят екстремен спорт, който всяка година печели нови и нови почитатели. Ако все още не сте изпробвали магията на тази дъска, съчетала в себе си ските, скейтборда и сърфа – не се колебайте! Очакват ви невероятни емоции и незабравими мигове по снежните писти.

Текст: Десислава Недкова

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!