fbpx

Три в едно: ски, скейтборд и сърф – Раждането на сноуборда

Динамично, атрактивно и вдигащо адреналина, карането на сноуборд вече се налага по пистите и у нас. Малцина обаче си дават сметка, че това е един от най-младите и същевременно най-бързо развиващите се спортове в световен мащаб. Всъщност първото „истинско“ сноуборд състезание се провежда преди по-малко от трийсет години! Ето и ключовите моменти и фигури от кратката, но бурна история на сноуборда:

Зараждането на идеята

За родоначалник на сноуборда се смята Джак Бърчет от Мичиган, САЩ, който през не толкова далечната 1929 г. създава първия „прототип” – парче шперплат, което се опитва да закрепи на краката си с помощта на въже за простиране и конски юзди. Десет години по-късно подобно изобретение е патентовано от братята Гънър и Харви Бърджисън и Върн Уикланд от щата Илинойс. То е изработено от две леко огънати дъбови дъски и тежи близо 7 килограма! Задният крак на каращия се придържа от кожена каишка с катарама, а към предната част на приспособлението е завързано въже, което служи вместо спирачка. С едната ръка сноубордистът държи въжето, а с другата – заострена пръчка, подобна на ски щека, с чиято помощ пази равновесие.

Сноубордът прохожда

Следващата стъпка в развитието на този спорт е чак през 1963 г., когато за един училищен проект осмокласникът Том Симс сглобява така наречения от него „ски-борд”. Голямата крачка обаче е направена две години по-късно от сърфиста Шърман Попен, който замисля играчка за дъщеря си, с която тя да „сърфира” по заснежените склонове. От там и името на изобретението – снърф. Попен закрепя две ски една към друга и също добавя въже в предната част за по-голяма устойчивост на каращия. Устройството бързо набира популярност сред децата и Попен започва серийно производство, като само през 1966 г. са продадени над половин милион снърфа и дори са организирани състезания с тях. Въпреки това този ранен сноуборд си остава детска играчка, а не спортно пособие.

Прочети  Германия настоява всички ски курорти в Европа да останат затворени до януари

Големият тласък

През 1969 г., след спускане по снежен хълм върху табла за хранене, Димитрий Милович започва собствено производство на сноуборди. Той съчетава дизайна на сърф дъските с принципа на действие на ските. Три години по-късно Милович основава собствена компания на име „Уинтърстик“, като допринася не само за производството на новото пособие, но и за популяризирането на спорта – появява се на страниците на списания като „Нюзуик“ и „Плейбой“. Вдъхновен от работата му, Джейк Бъртън също се захваща с направата на сноуборди. Първите му творения са от ламинирана твърда дървесина. Постепенно стават по-усъвършенствани и се изработват от извито с помощта на пара дърво и фиберстъкло. За пръв път се появяват и кантовете, които значително улесняват контрола над дъската. През 1980 г. Бъртън официално въвежда ски технологията в производството на сноуборди. И до днес неговата компания е най-големият производител в света.

Междувременно, Том Симс също сериозно се заема с изработката на сноуборди заедно със своя приятел и служител Чък Барфут. Появява се „Летящият жълт банан“ – обикновена дъска за скейтборд върху пластмасова основа. По-късно Симс подписва договор за производство на скейтборди и сноуборди с водещата компания „Вижън спортс“ и се превръща във втория голям играч на пазара.

Малко статистика

* През 1982 г. се състои първото същинско сноуборд състезание близо до Удсток, щата Върмонт, по изключително стръмен и заледен склон. По това време едва 39 от близо 600-те зимни курорта по света позволяват спускане със сноуборд.
* През 1985 г. в Австрия се провежда първата Световна купа по сноуборд. Тогава започва да се издава и първото списание с такава насоченост – „Absolutely Radical“, което по-късно се превръща в „Международно списание за сноуборд“.
* През 1990 г. е основана Международната асоциация на сноубордистите (ISA).
* През 1998 г. карането на сноуборд се превръща в олимпийски спорт. На зимните олимпийски игри в Нагано дебютират четири дисциплини: гигантски слалом и халф-пайп, съответно за мъже и жени.

Прочети  Правила за безопасно поведение на скиорите и сноубордистите

Знаете ли, че…

* Най-честите наранявания при каране на сноуборд са на китката, рамото и главата (за разлика от ските, където на първо място са коленете).
* Производството на сноуборди води до революция в ски индустрията, вдъхновявайки производителите да създават по-къси и маневрени ски с по-извита форма.
* В момента сноубордизмът е най-бързо развиващият се спорт в САЩ.
* Въпреки това, и до ден днешен в някои ски курорти в Щатите не се допускат сноубордисти.

И така, за по-малко от половин век карането на сноуборд се превръща от никому неизвестно хоби в обичан по цял свят екстремен спорт, който всяка година печели нови и нови почитатели. Ако все още не сте изпробвали магията на тази дъска, съчетала в себе си ските, скейтборда и сърфа – не се колебайте! Очакват ви невероятни емоции и незабравими мигове по снежните писти.

Текст: Десислава Недкова

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.