fbpx

Ули Щек за проекта Еверест-Лхотце (ВИДЕО)

Ули Щек:

Планът е да се изкачим от Базовия лагер по стандартния път до Лагер 2 (6400 м.) и след това ще поемем на ляво по пътя на Хорнбайн от 1963, който никога не е бил повторен след първото му изкачване. Изкачвайки се по кулоара Хорнбайн до върха на Еверест, ще слезем по нормалния маршрут до Южното седло. Там имаме кратка почивка и след това траверсираме, както Денис Урубко го направи преди време, по нормалния маршрут към Лхотце. Достигайки върха на Лхотце, ще слезем право надолу по Западния циркус обратно до Лагер 2.

Възможно ли е?

Мисля, че е възможно, но не знаем какво точно ще бъде. Точно в това е предизвикателството, това е интересното нещо: никой не го е правил преди. Мисля, че има шанс и е възможно, но не знам. Оригиналният маршрут на Хорнбейн никога не е бил повторен от 1963 г. насам. Това, че никой не е успял да го повтори, означава, че той е предизвикателство. След това, разбира се, слизането до Южното седло: това е просто част от нормалния маршрут и след това траверса към Лхотце. Денис Урубко вече го направи, но не бих казал, че това е просто лесен траверс.

Предизвикателството

Приех това огромно предизвикателство, защото трябва да се прекара толкова време на голяма надморска височина. Основният проблем на 8000 метра е, че имаме само 20% кислород, така че не можем да се възстановим. Мисля, че ще бъдем много, много изморени, но това е предизвикателството. Това е вид от естествената игра, която играя тук, в Алпите. Сега стартирахме от Шамони с изкачване на Монблан. Тръгнахме от долината, за да изкачим Монблан от южната страна. Беше съвсем нормално и сега искам да повторя същото в Хималаите.

Прочети  Височинна болест

Еверест

Разбира се, това е най-високият връх в света и като алпинист това те привлича. Има много отиващи на Еверест, което не харесвам много, но това е нормално. Трябва да приемеш, че не си единственият човек в света, така че всички могат да правят каквото искат. Трябва да кажа, че Еверест е наистина привлекателен връх за мен и това е причината да отивам там, на най-високия връх на света.

Подготовката

ули-щек-хималаиАз съм супер готов. Толкова съм завладян от идеята! За мен проектът е вече успех. Имам предвид, че само да мисля за този проект и цялата подготовка (която направих), се чувствам толкова добре, а тялото ми е толкова силно, колкото не е било никога. Отидох в долината Кхумбу през февруари и останах в Чукунг на 4700 м. 13 дни. Заедно с Ерве Бармас и Давид Гьотлер бягахме до Айлънд Пик няколко пъти. Мисля, че за 13 дни навъртях 240 км. и денивелация от 16 000 м. между 4700 и 6001 м., така че това беше нещо като ядрото на тренировките през февруари.

Ули: …Отново съм на върха! Много е яко!… Тренировка.

Катерачният партньор

Тенджи Шерпа ми е наистина много добър приятел и мисля, че той е един от новото поколение в Непал, което се интересува от катерене, не само от правене на бизнес. Много се е променил сега Непал и това ми харесва наистина. Аз и Тенджи катерим от 2012 г. заедно, Еверест и преди две години например, изкачихме заедно северната стена на Чолатце. Той беше тук, в Швейцария и отново катерихме заедно.

Тенджи: …Имам една добра храна тук. Салам, сирене, хляб…

Мисля, че на голяма височина е наистина трудно да се яде. Знам, че отново ще нося сирене и салам, защото знам, че всеки път на голяма височина това ям. Мисля, че всичко сладко не може да се яде повече, но всичко, което е солено, перфектно става за ядене.

Прочети  Откриха телата на Алекс Лоу и Дейвид Бриджес

Успехът

Само да помислиш за проект като този, мисля че е вече достатъчно. То те кара да опиташ нещо. И моята цел е този процес, да мисля за него, да тренирам и да опитам и надявам се, накрая, да осъществя проекта. Но няма да давам определение за успех, защото мисля, че е грешно. Всичко, което научаваш в повече, добиваш повече опит, това е успех. Единственото определение, което ще дам е, че да бъдеш неуспешен, е само ако претърпиш инцидент или загинеш. Това определено е неуспешно. Всичко останало е успех.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.