fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

„Витоша ски“ АД отказа финансиране от Столична община за Княжевския лифт

„Витоша ски“ АД не иска да използват средства на Столична община за възстановявне на „Княжевския лифт“, съобщават от дружеството.

Според тях тези пари ще са по-полезни за децата на София и по-конкретно за детски площадки или градини. Това е и причината да оспорят пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, касаеща ремонта на кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото“.

Техническата експертиза ще струва около 50 000 лв, а целта ѝ ще е да установи дали лифтът може да се възстанови в настоящите граници на въжената линия.

„Въжени линии“ ЕАД има внесено заявление вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год., което съдържа искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт. По него още няма произнасяне от страна на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. От дружеството са на мнение, че ако Столична община толкова държи на реконструкцията на лифта, нека да се произнесе по искането и да не бави процедурата. Едно ново обследване ще коства време и пари. Технологично е невъзможно, тъй като настоящите стълбове са захванати с двуметрови анкерни болтове. Те от своя страна са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да може се смени стълб, е нужно да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта, обаче, е нужно да има строително разрешение, което по настоящия план за управление на Парк Витоша е забранено.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!