fbpx

Второто издание на „Научи се да караш ски” стартира на 29 януари на Витоша

На 29 януари 2010 г. Българската федерация по ски ще даде официален старт на програмата „Научи се да караш ски”, която се реализира за втора поредна година. Идеята на проекта е да се предостави възможност на децата от София безплатно да се научат да карат ски. По този начин значително и трайно ще се увеличи броят на спортуващите деца през зимните месеци, съобщиха от федерацията.

В последния учебен ден на всяка група от проекта ще се организират състезания между обучаващите се деца, като 10-те най-добри получават право на участие във финалното състезание в края на месец март. Първите 20 отличени деца от финалната надпревара печелят специалната награда – седемдневно напълно безплатно посещение на един от най-добрите курорти в Австрия, където момичетата и момчетата ще могат да практикуват любимия си спорт.

Основни партньори на Българската федерация по ски в инициативата са Министерство на физическото възпитание и спорта и Районният инспекторат по образование София-град. Екипировката на децата се осигурява от „Макс Спорт” с подкрепата на „Атомик”. Тази година програмата предвижда да обхване около 2000 ученици от I до ІV клас от София, които ще се научат да карат ски без семействата им да плащат за това. Oбучението ще се извършва в рамките на 4-дневни интензивни курсове в периода 4 януари 2010 г. – 28 март 2010 г. от водещи специалисти на „Витоша ски училища”.

По време на реализацията на програмата „Научи се да караш ски” тази година са предвидени и обучения на всеки от учениците от I до ІV клас, като част от еко инициативата „Аз обичам Витоша”. Планирани са всекидневни панели, по време на които децата скиори ще бъдат обучавани от специалист педагог как да спортуват и едновременно с това да се грижат за опазването на природата.

Направен е подбор на специални занимания под формата на игри, които са максимално достъпни за възрастовата група на децата и които гарантират осъзнаване на важността от опазването на природата. Идеята е децата, забавлявайки се, не само да станат любители на зимните спортове, но и едновременно с това да ценят и съхраняват природата и местообитанията в планината.

„Практикуването на спортове е от изключително значение за здравето на подрастващите. Ето защо Европейската комисия започна широка дискусия за спорта като превенция за опазването на общественото здраве. И не само това. Спортът играе важна роля в подпомагането на деца със здравословни проблеми, които са частично причинени от липсата на физическа активност.

Наднорменото тегло и затлъстяването, заедно с различни хронични заболявания, произтичащи от тях, са се превърнали в основен проблем в европейските страни. Именно за това е радостно, че инициативата „Научи се да караш ски” вече се превръща в традиция.

Нещо повече, тази година нейното значение беше разширено с една обществено полезна кауза за възпитанието на младите спортисти да ценят и уважават природата и планината.”, обяснява значението на инициативата Георги Бобев, изпълнителен директор на „Витоша ски” АД.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!