fbpx

За над 14 000 евро: продадоха на търг въжени стълби, използвани при първите изкачвания на Матерхорн

Група италиански гидове, работещи на „иконата на Алпите“, вр. Матерхорн (4478 м), продадоха на търг за 14 631 евро стари въжени стълби на Échelle Jordan, които в зората на алпинизма била използвани от гидове и техните клиенти за изкачване на върха.

Парите, спечелени от продажбата на редките вещи, ще бъдат дарени в благотворителен фонд за борба с коронавируса.

Обществото на алпийските гидове на Матерхорн „Società Guide del Cervino“ е предложило на търг общо две стълби (на обща стойност 14 631 евро).

„Доволни сме от резултатите от аукциона. Знаехме, че този комплект ще привлече много внимание, но дори ние бяхме приятно изненадани от резултатите от търга“, ззаяви Лоран Николета, президент на Асоциацията на планинските гидове на Матерхорн.

Трябва да се отбележи, че първата въжена стълба била поставена по склоновете на Матерхорн от Échelle Jordan през 1869 г. Оттогава местните гидове периодично проверявали състоянието и ги подменяли при необходимост, както и други елементи за закрепване и осигуряване по стандартния маршрут, минаващи по билото на Лайън (Lion Ridge) от италианската страна на Матерхорн.

Стълбите, които бяха продадени на търг първоначално били разположени на височина около 4300 м. и били използвани от алпинистите за преодоляване на навеси на скалите, чието изкачване било сложно заради релефа на местността и голямата надморска височина.

В историята на търговете за катерачна екипировка обаче има и по-скъпи вещи, като например: ледокопа на легендарния Джордж Мелъри, който беше продаден на 10 април 2014 г. на търг на Кристис за 132 100 паунда.

През 2015 г. екипировка на Джон Салате беше продадена на онлайн аукцион в eBay, която той използва при първите изкачвания по стените Half Dome и Sentinel. Началната цена на лота беше 12 000 долара.

А през 2018 г. музеят в Кентърбъри (Крайстчърч, Нова Зеландия) се сдоби с платнена раница, използвана от легендарния алпинист Едмънд Хилари. Тази раница с размери 65х90 сантиметра струва на музея 16 000 долара.

Продават на търг раница на сър Едмънд Хилари

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!