fbpx

Жена стъпи на всички 14 осемхилядника

Първата в света жена, изкачила всички 14 осемхилядника на планетата е… О Еун-Сун.  44-годишната южнокорейка изкачи и последния в списъка си Анапурна /8091 м./. Заедно с нея на върха са били трима шерпи, и двама оператори, които са предавали финалното изкачване на живо за Korean TV.

O изкачи първият си осемхилядник през 1997 г. Силно мотивирана и добре спонсорирана тя покори още осем върха над 8 хиляди метра в рамките само на две години (2008-2009), за да се запише днес в историята на хималаизма като първата жена в света събрала ценната колекция от 14 осемхилядника. O изкачи върховете в традиционен алпийски стил, използвайки фиксирани въжета и с помощта на шерпи и кислородна маска на най-високите осемхилядници.

Докато корейката напредваше към Анапурна, тази седмица се появиха съмнения относно нейното изкачване на Канчендзьонга миналата година. Спонсорите й обаче отхвърлиха недоверието, като заявиха, че това са спънки към целта й да вземе титлата първата – жена покорител на 14-те осемхилядника.

Испанката Едурне Пасабан изкачи Анапурна по-рано този месец, който стана 13-тия осемхилядник в нейния списък. В момента тя е в Тибет, откъдето ще направи опит за изкачване на Шишапангма, последния за завършване на листата. Австрийката Герлинде Калтенбрюнер пък има 12 осемхилядника в актива си, като ще опита безкислородно изкачване на Еверест от север.

Заедно с О, 14-тия си осемхилядник Анапурна изкачи и полякът Пьотр Пустелник, като така общия брой на алпинистите, събрали цялата колекция стана 22. Първият човек, изкачил всички 14 осемхилядника на планетата стана Райнхолд Меснер през далечната 1986 г.

Прочети  Всички алпинисти към Еверест с GPS устройства

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook