fbpx

Дирекция Природен парк “Витоша”: Обезпокоителни са резултатите от предварителната оценка за реализирането на ски-зона „Алеко”

Изключително обезпокоителни са резултатите от доклада от предварителната оценка за очакваното въздействие върху горите и земите от горския фонд на територията на Природен парк Витоша от реализирането на специализирания подробен устройствен план (СПУП) за туристическа и ски зона „Алеко”, съобщиха от пресцентъра на природния парк. Въздействие ще бъде оказано и върху антропогенното натоварване, ерозията, както и върху защитените местообитания в парка.

Предварителната оценка е направена през март тази година от „Пи Ди Ем Сървисис” ООД по поръчка на Дирекцията на Природен парк Витоша.

В заключенията на оценката се посочва, че в резултат на реализирането на проекта за ски зона „Алеко” ще бъдат изсечени 33 490 дървета. Други следствия от проекта ще бъдат: 1 650 дка новозастроени площи от територията на Природен парк Витоша; 270 дка засегнати вододайни зони; 325 дка изсечени гори; 1 380 дка засегнати Натура 2000 местообитания; 166 дка застроени с писти и лифтове морени.

По отношение на очакваното антропогенно натоварване, ерозията и увреждането на защитени местообитания, заключението на предварителната оценка е, че реализирането на проекта ще причини необратими увреждания върху биологичното разнообразие и ландшафта в района на център „Алеко”.

Анализът на предвидените в проекта трасета за някои писти и лифтове, проектирани по границите на резерватите „Торфено бранище” и „Бистришко бранище” показва, че изграждането им би имало пряко негативно въздействие и върху самите резервати.

За Специализирания подробен устройствен план за туристическа и ски зона „Алеко” инвеститорът „Витоша ски” АД не е представил в ДПП Витоша проектна документация. Поради този факт оценката е извършена на база косвена и непълна информация и оценителите считат, че реалното негативно въздействие от реализацията на плана ще бъде по-значимо, отколкото показват резултатите от анализите.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!