fbpx

“Зима” – проект за ски филм засяга проблемите на екологията и глобалното затопляне (ВИДЕО)

“Зима” е проект за ски филм с екологичен нюанс, който показва контраста между идилията в зимната планина и забързания ритъм на големия град през погледа на фрирайдърите.

Филмът засяга глобалния проблем с динамичните промени в климата, в резултат на които зимите се скъсяват и стават по-непредвидими.

Първата фаза на снимкте в градска среда вече е завършена. Тече заснемането на втората – по-сложната – в белите снежни простори. За реализирането й създателите на филма са стартирали дарителска кампания. Събраните средстава ще им помогнат да  покрият разходите си по логистика и заснемането на ски сцените в едни от най-красивите кътчета из българските планини.

Сценарият следва разказ за недалечното бъдеще, когато замърсяването на околната среда излиза извън контрол. Светът е пред прага на екологична катастрофа, а промените в климата са необратими. Зимите вече са къси и топли, а в някои географски ширини снегът е изчезнал.

Скиорите са сред пряко потърпевшите, снегът за някои вече е мираж.

Главният герой е талантлив скиор, който няма възможност да напусне родния си край. Близката планина отдавна е запустяло място. Гората умира и от години не вали сняг. Карането на ски вече е екзотичен спорт. Много малко хора могат да си позволят да стигнат до най-северните части на планетата, където все още има сняг. Зимата, любимият сезон на главния герой, се е превърнала в капан на сивото ежедневие със замърсен въздух. Единственият му шанс да се докосне до девствените бели снежни склонове, е когато мечтае.

Посланието на филма е хората да обмислят отношението си към околната среда и да осмислят контакта си с природата, обясняват създателите му.

Прочети  Трима алпинисти отново в Антарктическата експедиция

Главен актьор във филма е младата надежда на българския фрийрайд отбор по ски Симеон Павлов. Участват и други утвърдени български скиори.

Снимачният екип включва опитния екстремен фотограф и оператор Виктор Троянов, Ивайло Марков – режисьор, сценарист и продуцент, Николай Найденов – оператор на дрон.

Очаква се премиерата да бъде през ноември тази година.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!