fbpx

Построиха основата на катерачната стена за Олимпийските игри в Токио

Завърши строителството на основаата, върху която ще бъде изградена катерачната стена за Олимпийските игри в Токио.

Скалното катерене ще дебютира като олимпийска дисциплина в японската столица в 11-тия ден на игрите (от 4 до 7 август 2020 г.).

40-те най-добри катерачи на планетата ще се борят за първите в историята на играта олимпийски медали.

Катерачната стена е построена на територията на спортния комплекс Аоми (Aomi Urban), с изграждането й се е заела компанията Entre-Prises.

По време на тестов турнир е необходимо да се проверят важните компоненти, поради което на сцената присъстват представители на Международната федерация по спортно катерене (IFSC). Системите за синхронизация вече са инсталирани, извършена е хомологация на стената за катерене за скорост. Обучителите са готови да започнат екипиране на трасетата.

Тестовото събитие в Токио ще се проведе без спортисти. Причината за това решение е арзпространението на коронавируса.

Избраните служители ще симулират всички процеси, протичащи по време на състезанието. Въпреки притесненията, спортистите продължават да тренират усилено за предстоящите първи олимпийски игри по катерене.

В момента са идентифицирани имената на 30 от 40-те катерачи (15 мъже и 15 жени): 7 мъже и жени бяха избрани за Игрите според резултатите им от Световното първенство през 2019 г., други 7 мъже и жени бяха определени след селекция в Тулуза, още двама спортисти бяха идентифицирани на Панамериканското първенство.

Последните квоти за Игрите ще бъдат раздадени на Европейското първенство през 2020 г. в Москва. Състезанията ще се проведат от 20 до 27 март в лекоатлетическия и футболен комплекс ЦСКА.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.