fbpx

Непал затвори границите си заради коронавируса преди сезона. Шерпите започват да подготвят ледопада Кхумбу за сезона сами

Заради нарастващите опасение от намаляване на броя на туристите и алпинистите в Непал заради коронавируса, на 1 март непалското правителство одобри решение да отмени временно визите и да затвори границите до 7 март.

Забранен е достъпа в страната на всички, пристигащи от Китай, Япония, Южна Корея, Италия и Иран.

Според друга информация, за да влязат в Непал гражданите от тези страни е необходимо да представят декларация за здравословното си състояние, в която на отделен ред трябва да посочва, че конкретен човек не е носител на коронавирус.

На заседание на правителството на Непал също беше повдигнат въпросът дали си струва да се спре издаването на визи за период от 1 месец или до ново съобщение от правителството.

През 2019 г. Непал предприе мащабна кампания „Visit Nepal 2020“, чиято цел беше да привлече един милион туристи в страната, като ги увеличи двойно (от 1 млн. през 2019 г. на 2 млн. през 2020 г.).

Заради разпространението на коронавируса, тази кампания в момента е спряна и е напълно възможно изпълнението й да бъде отложено за 2022 г.

Що се отнася до експедициите за изкачване на Еверест, повечето алпинисти все още са на път да пристигнат в Непал; в същото време шерпите вече започват подготовка за работа по полагане на маршрут през ледопада Кхумбу.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.