fbpx

Непал затвори границите си заради коронавируса преди сезона. Шерпите започват да подготвят ледопада Кхумбу за сезона сами

Заради нарастващите опасение от намаляване на броя на туристите и алпинистите в Непал заради коронавируса, на 1 март непалското правителство одобри решение да отмени временно визите и да затвори границите до 7 март.

Забранен е достъпа в страната на всички, пристигащи от Китай, Япония, Южна Корея, Италия и Иран.

Според друга информация, за да влязат в Непал гражданите от тези страни е необходимо да представят декларация за здравословното си състояние, в която на отделен ред трябва да посочва, че конкретен човек не е носител на коронавирус.

На заседание на правителството на Непал също беше повдигнат въпросът дали си струва да се спре издаването на визи за период от 1 месец или до ново съобщение от правителството.

През 2019 г. Непал предприе мащабна кампания “Visit Nepal 2020”, чиято цел беше да привлече един милион туристи в страната, като ги увеличи двойно (от 1 млн. през 2019 г. на 2 млн. през 2020 г.).

Заради разпространението на коронавируса, тази кампания в момента е спряна и е напълно възможно изпълнението й да бъде отложено за 2022 г.

Що се отнася до експедициите за изкачване на Еверест, повечето алпинисти все още са на път да пристигнат в Непал; в същото време шерпите вече започват подготовка за работа по полагане на маршрут през ледопада Кхумбу.

Comments

comments

Прочети  Мъж оцеля 47 дни в Хималаите само със сол и вода

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!