fbpx

Четири жертви на Шиша Пангма и Еверест

shisha-pangmaТрагедия беляза пролетния сезон на осемхилядника Шиша Пангма. Двама алпинисти загинаха при пропадане в ледена цепнатина. Телата им все още не са извадени.

Жертвите са швейцарецът Патрик Матиоли и роденият в САЩ австралиец Джон Джонстън. Те са били част от експедицията на Kobler & Partner.

Инцидентът е станал на 24 април, неделя, на височина около 6200 м. Ръководителят на експедицията Джулиън Биърман също е пострадал при инцидента, но е бил спасен. Подробни детайли все още не се съобщават. Последната комуникация с алпинистите е била на 20 април, ден след като достигат втория Базов лагер на 5650м.

“В предстоящите дни ще се аклиматизираме в Базовия лагер, Пуджа, опреснителен курс за опъване на въже върху глетчер и спасяване в цепнатини и накрая установяване на Лагер 1 на около 6200 м” пише експедиционният лидер на 20-ти.

Оттогава, най-малко още една експедиция е достигнала Базовия лагер от северната страна на Шиша Пангма. Петчленният френски екип написа вчера, че са били във втория Базов Лагер и се надяват да започнат изкачването скоро.

Ули Щек и Давид Гьотлер, които възнамеряват да осъществят премиерно изкачване по нов тур на южната стена на Шиша Пангма са от другата страна на върха.

Загиналият австралиец е възнамерявал да изкачи и Еверест през този сезон, ако опитът му на Шиша Пангма бъде успешен.

В района на еверест пък загинаха двама туристи от Япония и Корея. Те са били на трекинг.

Японецът е починал в петък вечерта в Базовия лагер на Еверест. Тялото му вече е свалено в  Катманду.

Кореецът е починал от височинна болест, докато се е връщал от връх Лобуче в района на ледопада Кхумбу.

Според Лакпа Шерпа, член на медицинския екип към Хималайската спасителна организация, най-малко седем души са били евакуирани, а над 110 пациенти са получили медицинска помощ в клиниката на Базовия лагер на Еверест през последните три седмици.

“Повечето от еавкуираните пациенти страдаха от височинен мозъчен или белодробен оток,” каза той.

До момента 708 алпинисти от 92 експедиции са получили разрешително за изкачване на непалските осемхилядници.

Хиляди други ще бъдат на трекинг в района.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.