fbpx

Хеликоптер спаси трима алпинисти под връх Ракапоши в Пакистан (ВИДЕО)

Трима алпинисти бяха спасени след акция, продължила между 11 и 15 септември, от склоновете на пакистанския връх Ракапоши (7788 метра), разположен над долината Хунза (провинция Гилгит-Балтистан).

Пакистанецът Ваджидула Нагри и чехите Петер Мачек и Якуб Влчек останаха блокирани на височина около 6900 метра след спускане от върха.

Експедицията, която те са провеждали е била организирана без официално разрешение от пакистанското правителство и без подкрепата на туристически агенции.

Работата на спасителите беше затруднена от нестабилното време, голямата височина, на която се намираха алпинистите и липсата на фиксирани въжета в планината. За щастие и тримата бяха спасени с хеликоптер.

Към днешна дата обаче подробностите за спасителната операции и самият инцидент остават неясни. Какво точно се е случило на върха зависи от това кой разказва своята версия на събитията, а спасените алпинисти вече са изправени пред неприятна ситуация от застрахователните агенции.

Наскоро Якуб Вичек даде интервю за чешките медии и публикува изявление на страницата си във Facebook. И в двата случая той и партньорът му Петер Мачек казват, че противно на съобщенията в медиите, и двамата са се чувствали добре на склона на Ракапоши и нямали нужда от спасителна операция. В същото време те твърдят, че техният пакистански партньор Ваджидула Нагри останал твърде дълго на връхната точка. Дамата чехи го изчаквали на 7500 метра повече от час. Когато Нагри се спуснал, той изглеждал дезориентиран и загубил част от оборудването си и дрехи. Именно заради него бил извикан и спасителният екип, тъй като пакистанецът не можел сам да продължи спускането.

Алпинистите твърдят, че дори нямали нужда от провизиите, които им били хвърлени от прелитащ спасителен хеликоптер. Те използвали само допълнително въже, за да осигурят безопасно спускане на Нагри. Нещо повече, за разлика от думите на самите спасители, чехите твърдят, че хеликоптерът не ги е качил от въздуха, а е кацнал на площадка на склона на планината.

Абдул Джоши, ръководител на наземния екип за спасяване, казва, че акцията е била особено трудна поради редица причини, сред които липсата на разрешително за изкачване, липсата на базов лагер, наземен екипаж, придружаваща туристическа агенция, липсата на фиксирани въжета и отказът на застрахователните компании отказаха да покрият разходите за спасителната операция.

Според съобщения в медиите, чешките алпинисти са подали молба до пакистанското правителство за разрешение за изкачване, но пермит не им е бил издаден от „съображения за сигурност“.

Властите на страната научили, че експедицията, въпреки отказа на разрешение, все пак се е състояла, само от съобщения в социалните мрежи.

Министърът на туризма на региона Гилгит-Балтистан Раджа Насир потвърди, че чешкият екип не е получил разрешение за изкачването, те също не са платили за застраховка: „Сега предприемаме административни мерки срещу експедицията им. Докато не платят за спасителна операция, ще ги задържим в Гилгит „, каза министърът.

От друга страна, туристическата застрахователна компания UNIQA, с която чехите са сключили застраховка преди пътуването, отказва да плати застрахователното събитие.

Компанията заяви, че застраховката няма да бъде изплатена, тъй като връх Ракапоши се намира в „опасен“ регион, който в момента не се препоръчва от чешкото правителство за туризъм. Освен това липсата на разрешение за катерене също анулира плащането на застрахователното събитие от чешката застрахователна компания.

Освен чешките алпинисти и Ваджидула Нагри може да бъде санкциониран и от пакистанското министерство на туризма. Секретарят на пакистанския алпийски клуб Карар Хайдри поясни, че въпреки че гражданите на Пакистан не са длъжни да вземат разрешителни за изкачване на Ракапоши, те все още трябва да плащат таксата за събиране на боклук и застраховката на водача и носачите.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!