fbpx

Нирмал Пурджа с историческо изкачване на Еверест, Лхотце и Макалу за два дни

Нирмал Пурджа изкачи в 6:00 ч. тази сутрин Макалу (8485 м), съобщиха от Seven Summit Treks. Само ден преди това той стъпи на Еверест (8848 м) в 5:30 сутринта местно време, а в 15:45 – и на Лхотце (8516 м). Така той постави скоростен рекорд, изкачвайки три осемхилядника за две денонощия.

Това е шести осемхилядник от амбициозния проект на Нирмал Пурджа 14/7 – да изкачи всички върхове над 8000 метра в рамките на седем месеца. На 23-ти април той изкачи Анапурна (8091 м), на 14-ти май – Дхаулагири (8172 м), а на 15-ти май стъпи на Канчендзьонга (8586 м).

При две от изкачванията той се включи и в спасителни акции. На 23-ти април Пурджа и екипът му изкачиха Анапурна, но няколко дни по-късно той се върна отново по склоновете на върха, за да участва в спасителната операция за малайзийския алпинист Уи Кин Чин на височина над 7500 м. В средата на май, при изкачването на Канчендзьонга, Нирмал Пурджа, заедно с Гесман Таманг и Мингма Давид Шерпа, оказаха помощ на бедстващи на 8200 м. индийски алпинисти, които впоследствие загинаха.

Нирмал Пурджа осъществява проекта си, ползвайки допълнителен кислород и предварително изградени височинни лагери. Неговата цел е скоростното достигане до 14-те най-високи върхове на планетата и подобряване на досегашния рекорд на Йежи Кукучка от 7 години, 11 месеца и 14 дни.

Comments

comments

Прочети  Китай разреши на Нирмал Пурджа да изкачи Шиша пангма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!