fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Новини от планината (3-10.06) ВИДЕО

 

  • Световният лидер в производството на катерачни стени Walltopia става генерален спонсор на българския национален отбор по спортно катерене. Вече е подписан едногодишен договор с Българската федерация по катерене и алпинизъм, който  включва подпомагане дейността на федерацията, индивидуални договори с най-изявените спортисти и премии за класиране в официалните международни състезания. Състезателите от отбора вече жънат успехи. 17-годишната Александра Тоткова взе бронзов медал при жените на Европейската купа в дисциплина “трудност”, която се проведе на 4-5 юни в Арко, Италия.
  • Силвия Аздреева, която на 15 и 16 май, в рамките на малко повече от 24 часа изкачи Еверест и Лхотце, се върна в България. „Няма как да разбереш какво е там, ако не си бил“, каза тя в отговор на въпрос на „Върхове“ трудно ли е изкачването в рамките на комерсиална експедиция. „Самият факт, че такава експедиция отнема месец и половина. Има страдания и некомфортни състояния на тялото. Не е лесно. Физическите усилия са адски големи“, разказа Силвия.
    Когато тръгва да изкачва Лхотце, дори краката й са изтръпнали. „През целия път те е страх. Особено на втория връх, на Лхотце, но няма кой да ти помогне. Трябва да слезеш сам“, обяснява тя. „Но до последно не трябва да се отказваш, трябва да вярваш“. Катеренето й е хоби. Едва през последните месеци започват „да я дърпат“ големите върхове. И вече крои планове за нови осемхилядници, но отказва да ги обяви, преди да им е дошъл сезонът. Запитана дали да очакваме К2, тя тайнствено отговаря – „Защо не. Само да не ме чуят роднините ми.“
  • Планински водач от Орегон загина, а четирима души бяха ранени при различни инциденти през последните няколко дни, докато опитваха да изкачат връх Маунт Шаста в Северна Калифорния. 32-годишният Джулиан Уебстър от Редмънд е бил водач на мъж и жена в понеделник, когато един от тях се подхлъзва и тримата падат. Уебстър е загинал при инцидента, докато спътниците му са с наранявания. Мъжът е в критично състояние с травма на главата и счупен крак, докато жената е със счупен глезен. В същия ден друг мъж е пострадал, като е падал от върха в продължение на около 300 метра. Няколко часа по-късно там е паднала и жена, която е откарана в болница, но състоянието й не е известно. В планината по това време на годината все още има сняг и лед.
  • Втората обувка, носена от Гюнтер Меснер, когато изчезва при слизане от Нанга Парбат през 1970 година, е намерена в основата на върха. Това съобщи в социалните мрежи брат му Райнхолд, който в продължение на над три десетилетия е несправедливо обвиняван, че е изоставил Гюнтер близо до върха. Тялото на Гюнтер Меснер беше открито през 2005 г., напълно облечен в якето и едната обувка, с които е бил във фаталния ден.
  • Гръмотевични бури, значителни по количество валежи и градушки. Такова ще бъде времето в планините през уикенда. В събота – в цялата страна, а в неделя – в Предбалкана и източните райони. На места в масивите от Югозападна България количествата валежи ще са значителни. Максимална температура на височина 1200 метра – около 17°, на 2000 метра – около 10°. На Мусала и Вихрен максималните температури няма да надхвърлят 4-5°, на връх Ботев те ще бъдат около 6°. Най-топло ще бъде на Черни връх, където температурите ще достигат 9-10°.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!