fbpx

Официално откриват ски сезона на Банско и Боровец

Днес е официалното откриване на ски сезона в курортите Банско и Боровец.

Община Банско е подготвила богата програма за откриването на сезон 2016/2017 година.  От 9:30 часа на Бъндеришка поляна, със записване за участие в игрите „Влез в отбора на шампиона“ и „Ловци на съкровища“, започнаха инициативите за деня. Малко след това, в 11:00 часа, започна първата игра „Влез в отбора на шампиона“, в която записалите се ще имат шанса да участват в отбора на една от ски легендите – Фриц Щробл, олимпийски шампион в спускането (Солт Лейк Сити 2002), и Марк Жирардели, петкратен носител на Световната купа. Зрелищното спускане на тазгодишните ски звезди и децата от училище Юлен ще бъде в 12:00 часа. Точно на обяд, Криско, Део и момичетата от балет „Нова“ ще допринесат за доброто настроение на всички почитатели на зимните спортове, които са в Банско за откриването на ски сезон 2016/2017.
Веднага след това програмата продължава с шестото издание на „Ловци на съкровища“. Под снега ще има скрити много награди, като най-желаната отново е чисто нов лек автомобил. Това е една от най-оспорваните надпревари, в която пада голямо търсене под снега, където са заровени 24 сандъка с подаръци. „Уникално Банско Ви посреща“ – с това мото, в 17:00 часа, на централния площад, представители на марката „Уникално Банско“ ще поканят всички жители и гости на града да вкусят от банските мезета, специалитети, и ще разливат руйно вино. Песните и танците на Банско ще бъдат показани от фолклорните състави на читалище „Никола Вапцаров“, като самодейните състави от Банско ще изнесат фолклорен концерт.
„Мероприятията от Тодорка се пренасят на пл. „Никола Вапцаров“ в 18:00 часа, където ще бъде и официалното откриване на ски сезон 2016/2017 г.“

Прочети  Първо дамско 9а в Италия от 14-годишна

Официален ВИП гост тази година е олимпийският шампион в спускането в Солт Лейк Сити 2002, Фриц Щробл. Официалните гости и световните звезди на ски спорта, легендите Марк Жирардели – петкратен носител на Световната купа, Петър Попангелов – 26 пъти републикански шампион на България по ски, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на туризма Николина Ангелкова, представители на туристическия бранш, получили отличия за дейността си, и кметът на зимен курорт номер 1 в България Георги Икономов, от сцената ще обявят заедно началото на ски сезон 2016/2017 г.

Боровец пък открива зимния сезон под мотото „120 години: от Чамкория до Боровец“. Това е първият планински курорт не само в България, но и на Балканския полуостров.

Боровец е създаден от Цар Фердинанд и царското семейство като лятна ловна резиденция и е развит като международен ски център през 70-те и 80-те години на миналия век, благодарение на успехите на българската ски легенда от Самоков Пепи Попангелов и усилията на баща му – Петър Попангелов старши.

Организаторите са предвидили множество забавления, игри и награди за всички гости. По време на празника дневните лифт карти ще са на символичната цена от 5 лв., а всички събрани приходи ще бъдат дарени на новосъздадения от „Бороспорт” АД фонд, който си поставя за цел да подпомага и насърчава развитието на снежните спортове сред децата и младите хора в Самоков и региона.

Безплатно нощно каране, както и уроци за деца и начинаещи до 12 г. ще зарадват любителите на пистите, съобщиха организаторите.

Всеки, закупил лифт карта в деня на откриването, ще може да участва и в лотария за спечелването на една от 120-те сезонни лифт карти, които “Бороспорт” ще раздаде по случай годишнината на курорта.

Прочети  Българските курорти са готови да открият ски сезона

В специално предвидени промо шатри, гостите ще могат да се запознаят с новостите и тенденциите при водещите компании в производството на екипировки за зимни спортове, както и да се възползват от ваучери за отстъпки; да се включат в дегустации на вина и местни кулинарни специалитети и др. А за доброто настроение на сцената пред хотел „Рила” ще се грижат Поли Генова, Мишо Йосифов и Брас Асоциация и др.

В курорта има модерна система за изкуствено заснежаване със 175 оръдия за сняг, изкуствено езеро, помпена станция по най-новите технологии на “Техноалпин” в ски-центровете „Ястребец” и „Ситняково” (Централен Боровец), както и в отсечката при финала на писти „Ястребец 1”, а вече и в голяма част от писта „Червено знаме”, което ще даде възможност за по-дългото й ползване при безснежна зима.

„Обособихме специална зона за деца и шейни в ниската част на писта „Червено знаме”, което позволява безопасно каране на шейни отделно от скиорите и сноубордистите. Осветяването на тази зона пък е предпоставка тя да се превърне в любимо място за вечерни семейни разходки”, разказа Снежана Дамянова, маркетинг директор на “Бороспорт”.

Запалените по нощното каране, ще могат да се възползват от осемте осветени и свързани писти, които се обработват непосредствено преди 18.00 ч. и са идеални за каране до 22.00 ч.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.