fbpx

Китай гради курорт под Еверест

Китай започва строежа на нов туристически комплекс в подножието на Еверест. До 2019 г. в областта Дингри трябва да бъдат окончателно изградени хеликоптерна площадка, хотели, музей на алпинизма, магазини, ресторанти, сервизи.

Строежът на курорта ще струва 14,5 млн. долара. Той трябва да започне след няколко месеца и да бъде изцяло пуснат в експлоатация само година по-късно.

Заобиколено от заснежени върхове и ледници, Тибетското плато е една от най предпочитаните дестинации в света за алпинистите, търсещи предизвикателни върхове, с пет осемхилядника, над 70 7-хилядника и най-малко хиляда 6-хилядника.

Градчето Ганкар, край което е планиран комплекса е едно от петте, разположени край границата с Непал, високо в планината.

“Градът е най-доброто място с гледка към Еверест, Чо Ойо, Шишапангма, Лхотце и Макалу,” твърдят местните.

Надеждата е новият бизнес да спомогне за развитието на тибетската икономика и туризма и да създаде нови работни места за местните. Чрез изграждането на съоръженията, Пекин се надява да популяризира и северния маршрут към Еверест, който в момента е по-слабо популярен от южния в Непал.

Comments

comments

Прочети  Алекс Чикон изчаква прозорец за атака на Еверест

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!