fbpx
сряда, юли 10, 2024
Новини

Олимпийският огън беше запален на Еверест

Олимпийският огън беше запален на най-високия връх в света – Еверест. Група китайски алпинисти, повечето от които етнически тибетци, запалиха факела на транспортирания на върха в специална капсула, Олимпийски огън и забиха олимпийския и китайския флагове на Еверест в 9:20 ч. тази сутрин местно време. Експедицията напусна лагера на височина 8 300 м. рано тази сутрин на път към Еверест. Ясното време и слабите ветрове позволиха върхът да бъде достигнат за 6 часа.

Първият опит за качване на Олимпийския огън на Покрива на света през уикенда се оказа неуспешен, заради силен снеговалеж. Силните ветрове дори отнесоха част от височинните лагери на алпинистите. Качването на Олимпийския огън на върха беше замислено от организаторите на Пекинската олимпиада, като най-важното събитие от целия маршрут на огъня. Подготовката на експедицията продължи няколко години.

Мерките за сигурност по склоновете на върха по време на изкачването бяха изключително засилени. Още преди месец китайското и непалското правителства въведоха забрана за изкачване от други експедиции.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!