fbpx

Снежна кинопанорама в Банско от 22 до 25 февруари

Кинопанорамата „Snow Cinema – филми за ски и сноуборд“ в Банско и тази година ще накара търсачите на екстремни изживявания да затаят дъх.  От 22 до 25 февруари любителите на зимните спортове ще имат възможността напълно безплатно да се насладят на 12 впечатляващи киноленти от Канада, Италия, Франция, Норвегия, Испания, Австрия и Полша.

Всяка вечер от 18:30 киносалонът на Посетителския информационен център ще се превръща в сцена за подвизите на едни от най-добрите фрийрайдъри в света. Организирано от община Банско и сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“, снежното кино ще разкрие предела на човешките възможности и рисковете, които крие планината.

Освен от изключителната техника и свръхчовешка издържливост на фрийрайдърите, зрителите ще бъдат омагьосани от неземната красота на необикновените им  „писти“.  Снежните върхове на остров Шпицберген отвъд Северния полярен кръг и назъбените склонове на осемхилядници в Хималаите, Канада, Сибир, Исландия, Антарктида и Алпите са като втори домове за героите от лентите.

Програмата ще предложи и филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини, актьор във филми на Луис Тренкер и Лени Рийфенщал, учител по ски на кралски особи и на най-видни личности, моден дизайнер, фотограф и писател. “Лео Гасперл и елегантността на завоя” разказва за пътя, който довежда Гасперл до невероятния световен рекорд за скорост със ски от 1931.

Други култови заглавия, които очакваме на фестивала, са „Затъмнение“ на Антъни Бонело и „Грабнат от Еверест“ на Ларс Нилсен.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.