fbpx

Вечери на френското планинарско кино в София

Шест продукции от френското планинарско кино ще бъдат излъчени в Дома на киното в София на 23 и 24 февруари.

Първата вечер е посветена на професията на планинския водач. На 23 февруари ще бъдат излъчени филмите: Le Monde de Gaston Rebuffat (Светът на Гастон Ребюфа) – 52 мин (2008 г). Тя разказва историята на планинския гид Ребюфа, оставил отпечатък и в заснемането и филмирането на планините. Вторият филм в програмата е Guidesetc-IE (Гидове и сдружение) – 72 мин. (2014 г). Почиващ на свидетелствата на над 15 гида от Сдружението на планинските гидове в Шамони – най-старото в света, основано през далечната 1821 г.,  филмът ни запознава с историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на тази професия, която продължава да бъде обаятелна и днес. Последният филм от програмата в четвъртък е Le Corde Edereve (Мечтаната свръзка) – 50 мин (2001 г.). Той разказва за последното пътуване на Патрик Беро в Алпите, при което в рамките на 167 дни от лятото на 2001 до пролетта на 2002 година, той свързва в едно десетки митични върхове и маршрути от Триглав през Доломитите, Мармолада, Пиц Бадиле, до Гранд Жорас, Матерхорн, Айгер и Мон Блан.

Програмата ще бъде съпроводена от дискусия с участието на Асоциация Планини и Хора.

 

През втората вечер ще бъдат представени три изключителни личности, оставили следа във френския алпинизъм и историята на планините. Първият филм – La Voie Terray (Пътят Тере) – 55 мин. (2007 г), разказва историята на алпинистът Лионел Тере. През златното десетилетие на алпинизма той участва в щурма на Анапурна, и в изкачването на Макалу, и в прокарването на нов маршрут на Фиц Рой в Патагония. Втората лента Jean Marc Boivin – Extremement Votre (Жан Марк Боавен – Екстремно ваш) – 52 мин. (2006 г.) е посветена на един неуморим изследовател на вертикалността във всичките й измерения: алпийски стени, ледени склонове, осемхилядни върхове, скални отвеси, той през целия си живот търси предизвикателствата. Последният филм за вечерта е Lignes de Pente (Следи по склона) – 2005 г. Той разказва за най-великия фрирайдър Доминик.

Специален гост на Вечерите на френското планинарско кино в София ще бъде Жил Шапаз, френски журналист и кинопродуцент, режисьор на филма Гидове и сдружение.

Прочети  Боян Петров и Иван Томов във финална атака на Нанга Парбат

Начален час на прожекциите  – 19 часа.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!