fbpx
петък, юли 12, 2024
Новини

Търсят изгубен в Стара планина. Нужно ли е ПСС да получава данни от клетки на мобилните оператори?

Акция за издирване проведе отряд Лакатник на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК вчера в труден планински терен при тежки метеорологични условия. Това съобщиха от отряда след издирвателната акция, при която изгубеният не бе открит.

Сигнал за изчезнал мъж над село Свидня западно от град Своге, е постъпил на 8-ми март вечерта. След установяване на контакт чрез мобилен телефон с него, помощ е отказана.

Отряд Лакатник е бил в готовност през цялата нощ. На следващия ден сутринта е стартирала акция за издирване.
В нея са се включили осем планински спасители в работно време с два високопроходими автомобила и спасителен инвентар.
В хода на акцията изгубеният е локализиран по данни от разговори с него от предишния ден.

Обходен е целия предполагаем терен – всички пътеки и дерета в района, както и разширено търсене в околоните местности по всички проходими горски пътища.

Местонахождението му не е било в обхвата на целевия терен спрямо първоначалните данни, което е предположило динамично движение на мъжа, казват планинските спасители.

„Едни от най-тежките акции са тези за издирване. Имаш само бегла представа къде да търсиш.“

Това каза началникът на отряд Лакатник пред „Върхове“.

Няма конкретни данни в каква посока или къде се намира изгубеният. Поради липса на каквато и да е друга информация за посока и място, акцията е преустановена в 18:00 ч. до второ нареждане от Централата на ПСС в София, допълват от ПСС-Лакатник.

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!