fbpx

Установена е връзка с всички български алпинисти в Непал

Установена е връзка с всички български групи в Непал.

Едната от групите, за която има информация е на водача Евгений Динчев. Вчера дъщеря му написа във фейсбук профила му, че цялата група, която води е в безопасност.

По-късно днес стана ясно, че и втора българска група слиза към Намче Базар.

В Катманду по време на земетресението вероятно са били алпинистите Ася Джамбазова и Венцислав Костов. Миналата седмица двамата са изкачили връх Айланд Пик (6189 м) в Хималаите и са слезли в Намче базар. Плановете им са били на 25.04,  в събота да пътуват към столицата Катманду, откъдето да летят за България.

Днес световните медии разпространиха видео от лавината, която удари Базовия лагер на Еверест. първоначално алпинистите коментират, че земята се тресе и вероятно има земетресение, но не виждат връхлитащите ги снежни маси.

Видеото е заснето от германския алпинист Джост Кобуш. Той мързеливо заснема тихия и снежен базов лагер, когато осъзнава: “земята се тресе…”. Един момент по-късно хората тичат, за да спасят живота си, влизайки в палатките си, след като гигантска маса сняг се приближава към тях.

[youtube]https://youtu.be/_JC_wIWUC2U[/youtube]

Последвалите вторични трусове в неделя, най-силният от които 6.7, причиниха падането на нови лавини и нови пукнатини в  ледопада.

Десетки алпинисти остават блокирани във височинните лагери 1 и 2, след като пътят им надолу през ледопада е разрушен.

 

Няколко алпинисти с тежки измръзвания от Лагер 1 и най-тежко пострадалите в Базовия лагер вече са транспортирани с хеликоптер.

217 души липсват в подножието на Еверест по последни данни. До момента са открити около 20 тела.

След трагедията от южната страна на Еверест, Китай прекрати и всички експедиции от север.

Прочети  Сформира се нов планинарски съюз

След лошите новини от района на Еверест, днес пристигнаха добри вести от лагерите на Анапурна и Манаслу, които също са в близост до епицентъра на земетресението.

Алпинистът Дон Боуи съобщи, че всички да добре на Анапурна и са в готовност да се отправят на помощ към Еверест. Съобщенията от базовия лагер на Макалу са подобни.

Томас Лемле съобщи, че всички са добре под Чо Ойю, а алпинистите под Манаслу успешно са напуснали лагера.

Италианецът Марко Конфортола разказа, че всички в експедицията, в която участва за изкачване на Дхаулагири са усетили земетресението, но са решили да останат в базовия лагер в подножието на осемхилядника.

От Шишапангма се свърза Хедър Гелък, която съобщи, че всички са добре и обмислят следващите си стъпки.

 

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook