fbpx

Четирима непалци пробват скоростно зимно изкачване на Еверест, Чикон продължава, Кобуш се отказа

На 24 февруари от Катманду стартира трета зимна експедиция към Еверест. Екипът „Breathless Winter Everest“, състоящ се от четирима непалци планира не само да изкачи през зимата най-високия връх на планетата, но и да постави нов рекорд за скоростно изкачване.
Непалците ще опитат да изкачат върха за пет дни от базовия лагер без кислород. Цялата експедиция трябва да приключи за 7 дни.

сн. 4sport.ua

До 26 фервуари групата вече беше достигнала лагер 2. След като пристигнаха в базовия лагер на 24 февруари, четиримата успешно се изкачиха за два дни до лагер 2, въпреки че придвижването им е затруднено от силен снеговалеж.

По думите на ръководителя Таши Лакпа Шерпа, днес те ще се опитат да наваксат пропуснатото време и да достигнат директно в щурмовия лагер 4 на Южното седло (на височина 7900-8000 метра).

В същото време 27-годишният немски алпинист Йост Кобуш обяви край на експедицията си, в която искаше да осъществи солово зимно изкачване на Еверест без кислород по ръба Хорнбайн.

В предните дни Кобуш направи опит за финален щурм, но в сряда той написа, че е успял да достигне едва до 7300 м. височина по Западния гребен и с това експедицията му приключва.

„Достигнах своята цел. Първоначално планирах да се изкача до височина от 7200 м, но успях да достигна 7360 м! Чувствам се прекрасно, дори заснех няколко снимки. Даже можех да продължа изкачването, Хубавото време, съдейки по всичко, продължава; само интуицията ми подсказа да се върна! Ако искаш да се изкачиш на върха, то трябва да достигнеш 7500-8000 м, да разпънеш палатка и отново да се спуснеш в базовия лагер. През тази зима подобен план беше невъзможен за мен, тъй като изкачването по дългия гребен не се оказа перспективно за мен, още повече, че тръгнах със стомашно разтройство.“, пише в блога си Кобуш.

Третата експедиция, опитваща да изкачи Еверест тази зима, включваща испанския алпинист Алекс Чикон, също достигна лагер 2 в сряда.

Тази група обаче е избрала различен маршрут на придвижване от традиционния път до лагер три през стръмната заледена стена на Лхотце.

сн. Alex Txikon

В този случай, ако Чикон продължава да се придържа към плановете си да бъде на върха в петък, то днес пред екипа предстои много сложна задача: възможно най-бързо да се изкачат до 8000 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!