fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Внимание! Неправоспособни водачи в планините, алармират от Асоциацията на планинските водачи в България

От „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“ алармираха с официално становище, че неправоспособни планински водачи водят групи в планините. Така те поставят в риск здравето и живота на туристите, платили за услуга и доверили се на нелецинзирани водачи. Понякога хората дори не знаят, че дадена агенция или клуб, организираща планински преходи, предоставя неотговарящи на законовите разпоредби услуги.

От Асоциацията посочват нормативната регламентация и дават съвети как да проверите правоспособността на водача, на когото сте се доверили за поход и/или приключение в планината.

Ето и пълния текст на становището на АПХ:

В последните няколко години се повиши предлагането на планински програми от туристически агенции, клубове и водачи на свободна практика. 

Наред с това започнаха и злоупотребите, чрез оферти от неправоспособни водачи или от агенции, които по една или друга причина са наели нелицензирани водачи. Някои агенции дори умишлено не споменават, че в цената е включен планински водач.

От 2016 година е в сила Наредба № 3 за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Планински водач“. С тази наредба се регламентират изискванията за придобиване и упражняване на тази професия. 

Компетенциите и уменията, които лицензираните планински водачи притежават, са в резултат на сериозна методическа подготовка и завършване на специализирано обучение. То трябва да съответства, освен на българското законодателство, и на наложени международни стандарти.

След завършването на такова обучение, планинските водачи в България могат да упражняват професията, само след вписване в Националния туристически регистър /НТР/. 

Също така, на всеки от тях се издава карта за правоспособност, която трябва да бъде носена на видно място. 

Много от агенциите злоупотребяват умишлено или поради непознание на действащото законодателство, регламентиращо професията “Планински водач”. 

За да сте сигурни, че избраната от вас програма ще бъде водена от правоспособен планински водач, можете да направите следното:

При резервиране в съответната агенция да попитате за името на планинския водач, което впоследствие да проверите в НТР. Регистърът се поддържа от Министерство на туризма и е достъпен за всички – https://ntr.tourism.government.bg/Web/Certificates.nsf/mguides.xsp

В него също така можете да проверите статута на всички лицензирани туристически агенции или туроператори – https://ntr.tourism.government.bg/Registration.nsf/alltato.xsp

В случай, че не откриете името на планинския водач, следва да обърнете внимание дали всичко в тази програма е наред.

Възможно е водачът да не е получил картата си от Министерството на туризма поради технически причини, но той ще фигурира в НТР. 

В някои случаи може обявеният планински водач да не е този, който реално води групата. Причините могат да бъдат от различен характер. Тогава можете в деня на събитието да проверите водача по гореописания начин или да му поискате картата за правоспособност. Ваше право е! Вие сте платили за тази услуга. 

В случай, че при проверка в регистъра не откриете името на водача ви и същият не носи или не предостави карта за правоспособност, можете да сезирате директно Комисията за защита на потребителите – https://www.kzp.bg/elektronna-forma-za-podavane-na-zhalba-signal, да подадете сигнал за нередност през сайта на Асоциацията на планинските водачи – 

http://planini.eu/planini/reporting-form.php или до Министерство на туризма чрез бутона “Сигнали за нередности по Закона за туризма” – http://tourism.government.bg 

По-долу ще откриете линкове към Закона за туризма и Наредба № 3 в случай, че проявявате интерес.

Надяваме се информацията да ви е полезна и да ви помогне да изберете безопасно планинско приключение.

В много случаи именно решенията на планинския водач са гарант за вашата сигурност и безопасност в планината! Не подценявайте избора на лицензиран водач!

Наредбата: http://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/documents/2019-06/naredba_3_2016_za_planisnki_vodachi_izm.dop_.11.06.2019.pdf

Закон за туризма: http://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/documents/2020-02/zakon_za_turizma.pdf

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!