fbpx

Обявиха пожароопасен сезон в парковете „Рила“ и „Пирин“

Пожароопасен сезон в националните паркове „Рила“ и „Пирин“ обявиха техните дирекции.

За „Пирин“ периодът с опасност от опустошителни пожари е от 1 април до 31 октомври. Паленето на огън в гората е забранено на цялата територия на парка и в резерват ”Тисата”. Изключение правят единствено определените за това места, обозначени с табели. Изготвен е оперативен план за превенция и действия при пожари. В него са уточнени задълженията на парковите служители, както и координацията с районните противопожарни и полицейски служби, горските и ловни стопанства и общинските администрации.

План за противопожарна дейност през 2017 г. е изготвен и в парк „Рила“. Той е съгласуван с районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград, Разлог, Белово, Костенец, Боровец, Самоков, Дупница и Рила. В него са разписани планове по участъци в парка за съвместни действия в случай на пожар. Предвидено е допълнително назначаване на наблюдатели за пожари, които да подпомагат парковите служители. На територията на парк „Рила“ също има обозначени места за палене на огън. В близост до тях са поставени и информационни табели с противопожарно съдържание.

Огънят е стихия, която предизвиква екологична катастрофа. Той унищожава не само гората, но и цялостно околната среда – влошава почвените условия, въздуха и водите.

И от двете паркови дирекции апелират за отговорно отношение към природата и към гората и за стриктно спазване на забраната за палене на огън.

 

Валерия Динкова

[email protected]

One thought on “Обявиха пожароопасен сезон в парковете „Рила“ и „Пирин“

  • 18.08.2018 в 5:31
    Permalink

    Нека бъдем ОТГОВОРНИ към себе си, към близките и домовете си. Нека предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за безопасност.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.