fbpx
събота, юни 15, 2024
Новини

Проучване на прилепите край Ракитово

В периода 01 – 02.04.2017 г. беше извършена Българо-Чешка полева и научна работа върху прилепите от вида Rhinolophus ferrumequinum (голям подковонос) в пещерата Лепеница край Ракитово. От чешка страна взеха участие професор Иржи Пикула и доцент Ян Зукал от Ветеринарния и Масариковия университети в град Бърно, а от българска – Хелиана Дундарова, асистент и докторант в Института по Биоразнообразие и екосистемни изследвания, Ваньо Гьорев и Стойчо Зарев, спелеолози от Българско пещерно дружество. 

Цялата полева работа беше организирана и осъществена под егидата на Българско пещерно дружество и ИБЕИ-БАН. Чешките учени, изградиха  професионална полева лаборатория в близост до пещерата, с необходимото оборудване за извършването на всички необходими анализи, след което прилепите бяха пуснати отново на свобода. За целите на изследването се взеха кръвни проби и натривки от козината, за анализ и установяване на външни и вътрешни паразити от 27 индивида от вида Rhinolophus ferrumequinum (голям подковонос). Направените наблюдения и анализи показаха, че колонията е вече активна и е започнала да се разлита.

От 35 известни вида прилепи в Европа в нашата страна се срещат 33, което я прави гореща изследователска точка. Прилепите играят важна роля в баланса на екосистемите. Характерно за тях е, че през зимата изпадат в състояние на вцепенение известно като хибернация, чрез което прекарват този неблагоприятен период. Пещерите са основно място и за като местообитание и укритие в което прекарват зимата в хибернация. Това е причината през зимният период да е забранено посещаването на пещери с прилепни колонии.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!