fbpx

Проучване на прилепите край Ракитово

В периода 01 – 02.04.2017 г. беше извършена Българо-Чешка полева и научна работа върху прилепите от вида Rhinolophus ferrumequinum (голям подковонос) в пещерата Лепеница край Ракитово. От чешка страна взеха участие професор Иржи Пикула и доцент Ян Зукал от Ветеринарния и Масариковия университети в град Бърно, а от българска – Хелиана Дундарова, асистент и докторант в Института по Биоразнообразие и екосистемни изследвания, Ваньо Гьорев и Стойчо Зарев, спелеолози от Българско пещерно дружество. 

Цялата полева работа беше организирана и осъществена под егидата на Българско пещерно дружество и ИБЕИ-БАН. Чешките учени, изградиха  професионална полева лаборатория в близост до пещерата, с необходимото оборудване за извършването на всички необходими анализи, след което прилепите бяха пуснати отново на свобода. За целите на изследването се взеха кръвни проби и натривки от козината, за анализ и установяване на външни и вътрешни паразити от 27 индивида от вида Rhinolophus ferrumequinum (голям подковонос). Направените наблюдения и анализи показаха, че колонията е вече активна и е започнала да се разлита.

От 35 известни вида прилепи в Европа в нашата страна се срещат 33, което я прави гореща изследователска точка. Прилепите играят важна роля в баланса на екосистемите. Характерно за тях е, че през зимата изпадат в състояние на вцепенение известно като хибернация, чрез което прекарват този неблагоприятен период. Пещерите са основно място и за като местообитание и укритие в което прекарват зимата в хибернация. Това е причината през зимният период да е забранено посещаването на пещери с прилепни колонии.

Comments

comments

Прочети  Български пещерняци заминават на експедиция в Киргизстан

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!