fbpx

Поляци атакуват Еверест – Лхотце като подготовка за зимно на K2

Полска експедиция Еверест – Лхотце 2017 е стартирала на 29 март. Тя е част от плановете на Ярек Гаврисяк (Jarek Gawrysiak), Рафал Фроня (Rafał Froniа) и Пьотр Томала (Piotr Tomala) да се подготвят за зимна атака на втория по височина връх в света К2 (8 611 м.).
Експедицията до двата осемхилядника – Еверест (8 848 м.) и четвъртият по височина Лхотце (8 516 м.) е специфичен тест за подготовката на алпинистите преди предстоящото зимно предизвикателство на К2.

Плановете са тримата да достигнат заедно до Лагер 3  на 7160 м. в западния склон на Лхотце, след което да се разделят. Ярек ще тръгне към Еверест след престой в Лагер 4 на 8 000 м., а Рафал и Пьотр ще атакуват Лхотце, след като основат Лагер 4 на 7950 м. в западната стена на върха. После Ярек Гаврисяк също ще опита изкачване на Лхотце през Южното седло, разделящо двата върха. Преди това те възнамеряват да предприемат аклиматизационно изкачване на Лобуче (6 119 м.) с минимален престой от две нощувки.

Въпреки че Еверест и Лхотце са два отделни осемхилядника, по-голямата част от проекта за изкачването им върви заедно. От логистиката, през трека, базовия лагер и преминаването на ледника Кхумбу, пътят на алпинистите поели към двата върха, е един и същ. Това е и причината поляците да комбинират двете цели.
Цялата експедиция ще продължи повече от два месеца.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!