fbpx

Сезонът на Еверест започна. Български алпинист цели поставяне на рекорд

Катерачният сезон на Еверест започна на 1 април. Очаква се там да бъде българска група, водена от алпиниста-веган Атанас Скатов.

Самият Скатов, ще се опита да постави нов световен рекорд, като направи травес между осемхилядниците Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м) за по-малко от 24 часа. До момента са правени три опита за подобен траверс, като само двама са успели да го преминат. Лхотце е първия осемхилядник, изкачен от българин. На него през 1981 г. стъпва Христо Проданов. До момента няма други български изкачвания на върха. Освен това Лхотце не е изкачван от никого през последните 4 години.

Скатов пък се стреми да стане първия веган-алпинист, изкачил всички 14 осемхилядници на планетата. До момента той има в актива си 4 – Еверест (от към Тибет), Анапурна (8091 м), Макалу (8481 м) и Манаслу (8156 м).

Най-високият връх на планетата беше цел и на топ-алпинистът Боян Петров, чиято цел е да изкачи безкислородно Хималайската корона. След катастрофата, която претърпя в Кресненското дефиле през миналата година обаче, сега тестовете показаха, че все още не е възстановен напълно, за да атакува Еверест.

В същото време непалските власти призоваха алпинистите, които тази година ще бъдат в подножието на Покрива на света да помогнат за сваляне на натрупания боклук в Базовия лагер, изоставен преди две години, когато беше затрупан от лавина, паднала вследствие на голямото земетресение в Непал.

Той трябва да бъде събиран в големи чували с вместимост 80 литра, които ще бъдат разположени в лагер 2 на височина около 6400 м. Събраният боклук ще бъде свалян от шерпи, които ще получат за труда си по 2$ на свален килограм.

Прочети  Серак спря Анджей Баргиел от спускане със ски от Еверест

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.