fbpx

Сезонът на Еверест започна. Български алпинист цели поставяне на рекорд

Катерачният сезон на Еверест започна на 1 април. Очаква се там да бъде българска група, водена от алпиниста-веган Атанас Скатов.

Самият Скатов, ще се опита да постави нов световен рекорд, като направи травес между осемхилядниците Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м) за по-малко от 24 часа. До момента са правени три опита за подобен траверс, като само двама са успели да го преминат. Лхотце е първия осемхилядник, изкачен от българин. На него през 1981 г. стъпва Христо Проданов. До момента няма други български изкачвания на върха. Освен това Лхотце не е изкачван от никого през последните 4 години.

Скатов пък се стреми да стане първия веган-алпинист, изкачил всички 14 осемхилядници на планетата. До момента той има в актива си 4 – Еверест (от към Тибет), Анапурна (8091 м), Макалу (8481 м) и Манаслу (8156 м).

Най-високият връх на планетата беше цел и на топ-алпинистът Боян Петров, чиято цел е да изкачи безкислородно Хималайската корона. След катастрофата, която претърпя в Кресненското дефиле през миналата година обаче, сега тестовете показаха, че все още не е възстановен напълно, за да атакува Еверест.

В същото време непалските власти призоваха алпинистите, които тази година ще бъдат в подножието на Покрива на света да помогнат за сваляне на натрупания боклук в Базовия лагер, изоставен преди две години, когато беше затрупан от лавина, паднала вследствие на голямото земетресение в Непал.

Той трябва да бъде събиран в големи чували с вместимост 80 литра, които ще бъдат разположени в лагер 2 на височина около 6400 м. Събраният боклук ще бъде свалян от шерпи, които ще получат за труда си по 2$ на свален килограм.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!