fbpx

Шест туристически екомаршрута са създадени заради Белоградчишките скали

За да се видят Белоградчишките скали от различни посоки са създадени шест туристически екомаршрута. Четири от тях съществуват повече от шест години. Петият – „Светът на скалите” е създаден по едноименния проект на програма „Обществен форум”, финансирана от швейцарската агенция за развитие и сътрудничество чрез Фондация за реформа в местното самоуправление и община Белоградчик. По този екомаршрут са изградени няколко панорамни площадки. Освен че се наблюдава централния масив на скалите има възможност да се посети пещерата „Лепеница”, която е на две нива. Издадена е и рекламна брошура на екомаршрутите към проекта. За два от тях-„Белоградчишки скали” и „Светът на скалите”, няма специални изисквания, за прехода на останалите четири е нужен обучен водач и туристическа екипировка. Екомаршрутите са маркирани, изградени са заслони за отдих на туристите. Поставени са информационни табла, които отразяват биоразнообразието на района. Маркировката на екомаршрутите е обозначена с различни цветове за ориентиране.

Един от най-интересните туристически маршрути е „Сбегове”. По него се наблюдава западния масив на Белоградчишките скали. Местността „Сбегове” е част от старинен комплекс от охранителни и наблюдателни пунктове, на които могат все още да бъдат открити следи от съоръженията. От наблюдателната кула се открива чудесна панорама към Белоградчишките скали и връх Ведерник.

Най-дългият екомаршрут е „Западен Балкан”-около 150 км с преход приблизително 9 дни. Той започва от Белоградчик и преминава през територията на общините Чупрене, Георги Дамяново, Чипровци и завършва на връх Ком в Берковица. Създаден е по проект „Западна Стара планина” и е на стойност около 43 хиляди лева. Финансирането е от Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Интересът към този екомаршрут е много голям.

На този етап няма щатни екскурзоводи, но при желание за групови посещения и предварителна заявка се осигурява такъв.

Прочети  Френска експедиция с нов маршрут към К13 в Пакистан

Изкачването на връх Ком е трудно, но е предизвикателство за любителите на планината. Миналата година този туристически маршрут е посетен от три групи. Сдружение на неправителствена организация от Козлодуй организира два прехода с по 15 туристи.
Група от десет души от туроператорски фирми, представители на туристическия бизнес и журналисти изминават екомаршрут „Западен Балкан , с цел популяризирането му. Според Милена Иванова-специалист по туризъм към Туристическия информационен център в Белоградчик туристите предпочитат по-леките екомаршрути. Много повече са чужденците, проявили интерес към тях. Туристическия информационен център работи с туристически агенции и тур-оператори, като периодично се подготвят туристически програми, които им се изпращат. По заявка за определени дни също се правят туристически програми. Миналата година Белоградчик е посетен от около 58 хиляди туристи, като 8 хиляди са чужденци.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.