fbpx
събота, декември 2, 2023
Новини

Спортни прояви в чест на националния ни празник

В събота се навършват 140 години от Освобождението на България. Сред тържествените церемонии в утрешния ден предстоят и две събития със спортно-планински характер.

Пампорово ще отбележи националния празник с „Голямото ски спускане със знамена и носии“. Очакват се стотици скиори и сноубордисти да се включат в инициативата, която се организира за втора поредна година.

През миналата година проявата предложи незабравима емоция за присъстващите. Под съпровода на десетки гайди всички участници, преоблечени в народни носии се спуснаха по родопските склонове, отбелязвайки националния празник.

„Нека покажем, че българският дух е жив, че сме задружни и можем да се забавляваме заедно и по атрактивен начин“, заявяват организаторите.

Скиорското шествие с трикольори и гайди ще тръгне в 11:30ч от връх Снежанка (1926м). Маршрутът на спускането с носии е по пистата „Снежанка-6“, завършвайки на плаца „Студенец“.

По-късно през деня предстои и друго мероприятие в близост до София. В района на хижа „Алеко“ ще се проведе нощна надпревара по планинско бягане („Adventure snow run“), съвместно със „Snow leopard night“  – ски-туринг състезание. Трасето е с дължина 10-12 километра (в зависимост от условията) и до 600 метра положителна денивелация, като включва изкачване на Черни връх.

Старт-финалът е на хижа „Алеко“, като началния час на състезанието ще бъде 18ч, а краят – в полунощ. Стартовата такса е в размер на 20 лева, а при желание за нощувка на хижа „Алеко“ се заплащат допълнителни 5 лева.

Всеки желаещ може да се регистрира предварително на следния линк.

текст: Стефан ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!