fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Без зимен Еверест и тази година. Всички слизат надолу

Йост Кобуш слезе в базовия лагер на Еверест, след като достигна до 7300 м височина по западния гребен. Разговаряйки с член на екипа на Алекс Чикон, Кобуш обясни, че се е чувствал много добре и е можел да продължи, “но интуицията ми каза да спра”.

По пътя надолу обаче е имал трудни моменти. Слизайки от лагер 2 (6850 м), върху него е паднала лавина, докато спускал рапел. За щастие, той е успял да се измъкне държейки въжето, така че почувствал преживяването „като много студен водопад“. По-късно той не успял да открие лагер 1 в тъмнината, затова му се наложило да разпъне палатката си “където, честно, нямах представа къде бях — в средата на ледника!”. Именно това действие на Кобуш пък предизивка безпокойство в базовия лагер предната вечер, след като gps предавателя показваше с часове, че е близо, но не в лагер 1.

снимка:Explorersweb

Междувременно екипите започнаха да събират базовия лагер. Снощи Чикон докладва от лагер 2: “Пооехме по класическия маршрут към лагер 3, но, хора, има 40 – 45 см пресен сняг, който заплашва да се срути върху нас. Изнервящо е, ние сме силни, имаме готови въжета и екипировка, но условията са невъзможни. А вчера беше даже още по-лошо.”

Четирима непалци пробват скоростно зимно изкачване на Еверест, Чикон продължава, Кобуш се отказа

Те очакваха да навали известно количество сняг, но не и 70 см, с които екипите и на Чикон, и на Таши Лакпа трябваше да се справят до лагер 1 в сряда. Алпинистите планираха да достигнат лагер 3, но се отказаха заради прекъсването на пътя от снеговалежите и скритите цепнатини, в комбинация с лоша видимост и падащи лавини от Нупце.

“Щяхме да рискуваме много”, призна Чикон по-късно. “На два пъти извадих късмет, със свиличания много близо.”

Двете експедиции обявиха, че слизат, тъй като разрешителните им за изкачване изтичат на 29 февруари, много кратко време, за да успеят в снега за нов опит. Още повече, че екипът на Лакпа искаше да постави рекорд за зимно изкачване на върха за пет дни, но вече е твърде късно за това.

И Чикон, и Лакпа все още са в опасна зона, тъй като трябва да преминат под Нупце, а в събота да се справят и с ледопада Кхумбу. В сегашното си състояние, ледопадът все още може да представлява предизвикателство пред алпинистите, които са изморени и с тежък товар и екипировка върху себе си.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!