fbpx

Без зимен Еверест и тази година. Всички слизат надолу

Йост Кобуш слезе в базовия лагер на Еверест, след като достигна до 7300 м височина по западния гребен. Разговаряйки с член на екипа на Алекс Чикон, Кобуш обясни, че се е чувствал много добре и е можел да продължи, “но интуицията ми каза да спра”.

По пътя надолу обаче е имал трудни моменти. Слизайки от лагер 2 (6850 м), върху него е паднала лавина, докато спускал рапел. За щастие, той е успял да се измъкне държейки въжето, така че почувствал преживяването “като много студен водопад”. По-късно той не успял да открие лагер 1 в тъмнината, затова му се наложило да разпъне палатката си “където, честно, нямах представа къде бях — в средата на ледника!”. Именно това действие на Кобуш пък предизивка безпокойство в базовия лагер предната вечер, след като gps предавателя показваше с часове, че е близо, но не в лагер 1.

снимка:Explorersweb

Междувременно екипите започнаха да събират базовия лагер. Снощи Чикон докладва от лагер 2: “Пооехме по класическия маршрут към лагер 3, но, хора, има 40 – 45 см пресен сняг, който заплашва да се срути върху нас. Изнервящо е, ние сме силни, имаме готови въжета и екипировка, но условията са невъзможни. А вчера беше даже още по-лошо.”

Четирима непалци пробват скоростно зимно изкачване на Еверест, Чикон продължава, Кобуш се отказа

Те очакваха да навали известно количество сняг, но не и 70 см, с които екипите и на Чикон, и на Таши Лакпа трябваше да се справят до лагер 1 в сряда. Алпинистите планираха да достигнат лагер 3, но се отказаха заради прекъсването на пътя от снеговалежите и скритите цепнатини, в комбинация с лоша видимост и падащи лавини от Нупце.

Прочети  Николай Петков с разказ за преживяното на о-в Ливингстън

“Щяхме да рискуваме много”, призна Чикон по-късно. “На два пъти извадих късмет, със свиличания много близо.”

Двете експедиции обявиха, че слизат, тъй като разрешителните им за изкачване изтичат на 29 февруари, много кратко време, за да успеят в снега за нов опит. Още повече, че екипът на Лакпа искаше да постави рекорд за зимно изкачване на върха за пет дни, но вече е твърде късно за това.

И Чикон, и Лакпа все още са в опасна зона, тъй като трябва да преминат под Нупце, а в събота да се справят и с ледопада Кхумбу. В сегашното си състояние, ледопадът все още може да представлява предизвикателство пред алпинистите, които са изморени и с тежък товар и екипировка върху себе си.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!