fbpx
петък, май 24, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Презентацията на Елизабет Револ на Банско Филм Фест ще бъде в събота

Френската алпинистка Елизабет Револ ще бъде гост на 20-тото юбилейно издание на Банско Филм Фест, което ще се проведе от 22 до 26 септември. Нейната презентация е планирана за събота, 25 септември от 16:30 ч. в Голямата зала на читалището в Банско.

Елизабет Револ е височинна алпинистка, първата жена, която изкачва осемхилядника Нанга Парбат през зимата през 2018 г., когато получава измръзвания, а левият й крак едва не е ампутиран. При слизане от върха загива партньорът й в изкачването Томаш Мацкиевич. Месеци след трагедията тя се връща във високата планина, като изкачва последователно Еверест и Лхотце през май 2019 г.

Родена е на 29 април 1979 г. във френския район Drômе. С планината я запознават родителите й, когато я водят в масива Екрен. Започва да се катери на 19-годишна възраст и става учителка по физическо възпитание.

снимка: Facebook

На първата си експедиция в Непал Револ отива през 2007 г. През 2008 г. тя се изкачва солово на Броуд Пик, Гашербрум I и Гашербрум II в период от 16 дни без кислород, след като нейният партньор в катеренето се разболява.

През април 2009 г., французойката опитва изкачване на Анапурна с чешкия алпинист Мартин Минарик. След няколко неуспешни опита да достигнат главния връх по южния маршрут на Бонингтън, Револ и Минарик успяват да изкачат източния връх на Анапурна по 7-километров ръб (на височина 7000 – 8000 м), свързвайки Източния връх с Roc Noir.

Там, двамата се отказват да изкачат главния връх, заради появили се силни ветрове. Те се връщат за нощувка във височинния си лагер следвайки стъпките си към Roc Noir (7485 м). На следващия ден, докато продължават слизането, времето се влошава и Револ и Минарик се разделят на височина около 7000 м.

снимка: Facebook

Неспособна да открие Минарик при лоша видимост, Револ продължава слизането сама, следвайки предимно север/североизточна посока към езерото Тиличо.

На следващата сутрин, след като прекарва нощта в ледена цепнатина на около 6000 м, Револ успява да види Минарик да слиза високо над нея по ръба, който тя следва към езерото.

Времето обаче бързо се влошава отново и тя губи видимостта си към него. Без храна, вода, газ и батерии на телефона, Револ продължава слизането като достига село Мананг, откъдето организира спасителна операция. Започва изидирване с хеликоптер, както и шерпи тръгват нагоре в търсене на Минарик. Наземната спасителна акция е прекратена след няколко дни, след като условията стават твърде опасни, за да се продължи. Въпреки продължителните усилия, от Минарик няма и следа.

През 2012 г., тя участва в Adventure Racing World Championships във Франция, състезание, което включва ориентиране, трекинг, планинско колоездене, гребане с кану и катерене.

През 2013 г., тя се присъединява към Даниеле Нарди, а през зимата на 2015 г. към поляка Томаш Мацкиевич в опит за изкачване на Нанга Парбат. Двамата достигат 7800 м, но се връщат заради влошаване на времето.

Те правят нов опит за зимно изкачване през януари 2018 г., този път успешно. Револ и Мацкиевич стават едва вторите в света, изкачили Нанга Парбат през зимата. Французойката пък става първата жена със зимно изкачване на върха.

Изкачването е осъществено вечерта на 25 януари, като двамата достигат върха по Диамирската стена. Когато са на връхната точка, щастието на Револ експлоадира в разредения въздух. „Tomek! Yessssss!“, крещи тя и се обръща да прегърне своя партньор. Тя обаче забелязва ледени кристали върху очите му. Мацкиевич притеснено възкликва „Ели, какво се случва с очите ми? Ели, не виждам светлината от челника ти, ти си замъглена!“

Ривол разказа за кошмара под Нанга Парбат

Вълнението на Револ бързо преминава в страх. След като превъзмогва отчаянието, тя поставя ръката на Мацкиевич на лявото си рамо и и започват спускане.

снимка: Facebook

По думите й, той не можел да върви, вижда и комуникира, а от устата и носа му излизала кръв. Предполага се, че Мацкиевич е получил сериозно измръзване и снежна слепота. Тя го оставя в заслон, който прокопава в снега, за да го защити от вятъра и предприема дълго спускане.

Друга полска експедиция, която прави наблизо опит за първо зимно изкачване на К2 е извикана на помощ. На 27 януари 2018 г. спасителният екип, включващ Денис Урубко и Адам Биелицки, са спуснат с хеликоптер на пакистанската армия на височина около 4900 м и се изкачват още 1200 м през нощта, за да спасят Револ на 6026 м.

Мацкиевич, за който се смята, че е бил в палатката си на височина около 7400 м, не може да бъде спасен, заради лошо време и снежна буря.

Ден след като изкачи Еверест, Елизабет Револ стъпи и на Лхотце

Револ тежи едва 45 кг, когато спасителният екип успява да я свали от планината. Тя е с тежки измръзвания на ръцете и левия крак. Французойката е откарана в Исламабад за лечение, където едва избягва ампутация на крака.

Година по-късно тя се връща в планината, като на 23 май 2019 г. изкачва Еверест, използвайки кислород на височина над 8500 м, а на следващия ден стъпва и на Лхотце.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!