fbpx
вторник, юли 9, 2024
Литература и киноНовини

Алекс Чикон идва повторно в България: представя филма си за Еверест на София Филм Фест

Испанският алпинист Алекс Чикон и режисьорът Айтор Барес пристигат в България от 16 до 18 март за София Филм Фест. Те ще представят филма „Еверест – едно свърхчовешко предизвикателство“. Филмът ще бъде излъчен на 17 март от 20:30 ч. в кино „Люмиер“.

На покоряването на връх Еверест са посветени десетки филми и книги – повече отколкото на което и да е друго постижение на човешкия приключенски дух. Хората, крачка по крачка, установяват своята власт дори и над териториите с най-екстремни условия за живот на Земята. Едно от най-големите съвременни предизвикателства е изкачването на Еверест (8848 м) през зимата, без използването на кислородни бутилки. Вечно търсещият нови постижения Алекс се отправя именно към това свръхчовешко изпитание – зимно изкачване на най-високия връх на планетата.

„Алекс стои най-близо до това, което бихме нарекли планински „супергерой“. Физически той е много силен. В състояние е да издържи на условия, които бързо биха сложили край на всяко нормално човешко същество. Ето защо ние определяме проекта като „свръхчовешко предизвикателство”, казва режисьорът.

Алекс Чикон е роден е през 1981 година в Лемона, Баската автономна област на Испания. Той е 13-то поред дете в семейството, неуморен авантюрист, безстрашен пред трудностите. Водят го за първи път на преход в планината на крехката 3-годишна възраст. През 2003 година, когато е на 21, той стъпва на първия си осемхилядник – Броуд Пик (8051 м). Оттогава участва в около 30 експедиции по цял свят. Шест години работи и като височинен оператор за ТВ програмата „Al filo de lo imposible“, а след това решава да се впусне в ново приключение. Така се ражда вдъхновението му за зимните експедиции, с които е най-известен в момента.

Въпреки младостта си, до момента Чикон е изкачил 11 от 14-те най-високи върха на планетата. От 2011 година всяка зима той е на експедиция в Хималаите. През 2013 година прави първо зимно изкачване на шестхилядника Лайла (6096 м) в долината Хуше, Каракорум, Пакистан. През 2016 година участва в първото зимно изкачване на Нанга Парбат (8125 м), с италианеца Симоне Моро и пакистанеца Али Садпара. Зимата на 2016-2017 година прави първия си опит за зимно изкачване на Еверест (без кислород), но се отказва заради влошени метеорологични условия. Следващата зима (2017-2018) прави втори опит, но отново не успява. Миналата зима Чикон и екипът му бяха на К2 – последният неизкачен през зимата осемхилядник.

Новият опит за изкачване на Еверест е предизвикателство от класа, което предполага Алекс да изяви целия комплекс от негови качества. Идеята е цялото начинание да бъде заснето с помощта на Карлос Рубио, който снима всяка негова крачка по време на изкачването, така че Алекс да може да разкаже тази страхотна история по време на гостуването му на София Филм Фест, организирано в партньорство с магазин „Стената“.

Режисьор на продукцията е 44-годишният Айтор Барес, испански режисьор и катерач. Най-новият му филм „Еверест: едно свръхчовешко предизвикателство“ е връх в неговата кариера. Оператор и ръководител на снимачния екип е 31-годишният Пабло Магистер, височинен оператор е 32-годишният Карлос Рубио.

Алекс Чикон гостува в България по покана на екипа на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско през ноември миналата година.

Пионерите на планинарското кино в България тогава споделиха, че отдавна канят испанския алпинист да презентира пред българска публика филмите и изкачванията си.

Чикон от своя страна бе впечатлен от посрещането, организацията и препълнените зали, едва побрали планинарската общност и феновете му. Той си тръгна и с награда от страната, а в презентацията си сподели, че отново ще се върне тук

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!